Οι αυστραλιανές αρχές πιστεύουν ότι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας “Γιάσι” στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να στείλουν δύτες και να εξετάσουν τις ζημιές, εντούτοις λένε πως έσπασαν εκατοντάδες χιλιόμετρα κοραλλιών, τα οποία εκβράστηκαν στις ακτές. Η ζημιά αναμένεται να είναι ανάλογη με αυτή που είχε προκαλέσει ο κυκλώνας Λάρι πριν μερικά χρόνια.
Ο επικεφαλής του θαλάσσιου πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενή Ύφαλου, Ράσελ Ρέϊχετ, είπε ότι οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία κατέκλυσαν με τοξικό ίζημα, γεμάτο παρασιτοκτόνα, το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο -που συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς- και απειλούν τα εύθραυστα κοράλλια και τη θαλάσσια ζωή.
Η διεύθυνση του Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, που διαχειρίζεται 345.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοραλλιών στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, επισήμανε πως το ίζημα, οι υψηλές θερμοκρασίες, το υπερβολικό νερό και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να καταστρέψουν ή να αποδυναμώσουν τα κοράλλια.