Το αίτημά του για σύσταση ομάδας επιστημόνων που θα αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα της λίμνης της Καστοριάς, επαναλαμβάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Καστοριάς με θέμα την εξουσιοδότηση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με την ΑΝΚΟ Α.Ε., για την υλοποίηση σχεδίου εξυγίανσης της λίμνης.
Το ΑΠΘ επισημαίνει ότι για ένα τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα, θα έπρεπε να ζητηθεί η συμβολή του κατεξοχήν αρμόδιου πανεπιστημίου της χώρας, το οποίο εδώ και δύο δεκαετίες έχει εκτελέσει μελέτες και έρευνες συνολικά για την κατάσταση στο επίπεδο της λεκάνης απορροής της λίμνης.
Στη σημερινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου δεν κλήθηκε να συμμετάσχει το επιστημονικό προσωπικό του ΑΠΘ, ενώ σύμφωνα με την καθηγήτρια Βιολογίας, Μαρία Μουστάκα, η ΑΝΚΟ δεν αναγνωρίζει και δεν μπορεί να απαντήσει, με τις παρεμβάσεις που προτείνει, στο πρόβλημα της λίμνης.
«Εφαρμογή του παραπάνω επιχειρησιακού σχεδίου αποτελεί έκφραση απαξίωσης της επιστημονικής γνώσης, διότι το σχέδιο αυτό δεν στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία, δεν αναγνωρίζει και δεν απαντά στο κύριο πρόβλημα της λίμνης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τις μελέτες του πανεπιστημίου, στη λίμνη της Καστοριάς παρατηρήθηκε οπισθοδρόμηση της βελτίωσης της οικολογικής της κατάστασης, τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας του υπερπληθυσμού των κυανοβακτηρίων, στα επίπεδα του 1994, όταν τα αστικά λύματα της πόλης εισέρχονταν στη λίμνη. Το ΑΠΘ ζητά από τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν τα αίτια της υποβάθμισης αυτής, προκειμένου να μην δαπανηθούν άσκοπα χρήματα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Τα αίτια θα πρέπει να διερευνηθούν είτε σε εξωτερικά φορτία από την λεκάνη απορροής, είτε από εσωτερικές πιέσεις (εμπλουτισμός της λίμνης με ψάρια – κυπρίνοι και πεταλούδες – που λειτουργούν όπως τα κυανοβακτήρια).