Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι αρχές της Σαγκάης εξέδωσαν ανακοίνωση, όλοι οι μαθητές να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς για ακόμη μια φορά τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης κατέστησαν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Σχεδόν ταυτόχρονα, η αρμόδια υπηρεσία ανακοίνωσε ότι μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του έτους, οι ρυθμοί εγκατάστασης νέου δυναμικού από ανανεώσιμες πηγές διπλασιάστηκαν, σε μια προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της εθνικής διεύθυνσης ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούσαν το 57% του νέου δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής, με τον υδροηλεκτρισμό να κατέχει τη μερίδα του λέοντος και την αιολική και ηλιακή ενέργεια να ακολουθούν από απόσταση. Το ποσοστό, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
«Η Κίνα έχει λάβει αρκετά μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, προκειμένου να ενισχύσει το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό της μείγμα», μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.
Τον περασμένο Ιούλιο, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη τριετία σχεδιάζει να προσθέτει 10GW το χρόνο μόνο από ηλιακή ενέργεια, ανεβάζοντας το δυναμικό σε τουλάχιστον 35GW έως το 2015. «Το ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό δυναμικό θα εξακολουθήσει να αυξάνεται έως το 2030, με τη στήριξη της κυβέρνησης και λόγω της μείωσης του κόστους», εκτίμησε ο αναλυτής του Bloomberg New Energy Finance Τσάρλι Κάο.
Στο νέο του World Energy Outlook, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι έως το 2035 η Κίνα θα ενισχύσει το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της από ΑΠΕ περισσότερο απ’ ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία μαζί, «ποντάροντας» κυρίως στην υδροηλεκτρική και στην αιολική ενέργεια. Ο οργανισμός περιμένει επίσης ότι το κινεζικό μερίδιο στην παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων θα συρρικνωθεί μεταξύ 2011 και 2035.