Σχέδιο δράσης εκτάκτου ανάγκης για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διαχείριση των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων εκπονήθηκε σε σχετική σύσκεψη το πρωί στο Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνις Γεωργιάδη, θα αντιμετωπιστεί σε πρώτο χρόνο το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διαλογή των αποβλήτων στον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής, για να ξεχωρίζουν τα ιατρικά απόβλητα, που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα, από τα αστικά απόβλητα που θα πηγαίνουν για ταφή.
Παράλληλα, ανέφερε ότι μπαίνει σε προτεραιότητα η έκδοση νέας κοινής υπουργικής αποφάσεως για την κάλυψη νομοθετικών κενών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, με εισαγγελική παραγγελία που πρόκειται να εκδοθεί θα μεταφέρουν οι δήμοι τα απόβλητα στη Φυλή και εκεί το κάθε νοσοκομείο θα έχει ορίσει τον εκπρόσωπό του για τα δικά του απόβλητα, ώστε να γίνεται η διαλογή μεταξύ αυτών που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα και αυτών που πηγαίνουν για ταφή. Την όλη διαδικασία θα επιβλέπει ο επιθεωρητής της δημόσιας υγείας.
Όπως επισημαίνεται από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής (ΕΔΣΝΑ), το σχέδιο θα διαρκέσει 30 ημέρες, και θα συμπεριλαμβάνει τη διαμόρφωση στον ΧΥΤΑ Φυλής ειδικού χώρου που θα αποδέχεται αποκλειστικά τα απόβλητα των νοσοκομείων. Στον χώρο αυτό θα γίνεται έλεγχος και διαχωρισμός των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, τα οποία θα οδηγούνται για αποτέφρωση.
Όσον αφορά στους οδηγούς των απορριμματοφόρων οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν ευθύνη πάνω στο θέμα και δεσμεύτηκε ότι το κράτος δεν πρόκειται να τους αφήσει ακάλυπτους, ενώ για το συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης, δήλωσε ότι, όπως πληροφορήθηκε, αποσύρονται οι κατηγορίες.
Αναφερόμενος στα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τον ΕΔΣΝΑ, ύψους 4,5 εκατ. , που προέρχονται από την αποτέφρωση των νοσοκομειακών απορριμμάτων τους, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει τμηματική αποπληρωμή τους.
Από πλευράς του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι το σχέδιο μπαίνει σήμερα σε εφαρμογή, ώστε τα επικίνδυνα απόβλητα να πάνε στον αποτεφρωτήρα. «Είναι μια πολύ καλή μονάδα και έπρεπε όλοι, όχι μόνο τα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και τα νοσοκομεία όλης της Ελλάδος, να στέλνουν τα επικίνδυνα αστικά απόβλητα στον αποτεφρωτήρα. Δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε χρήματα –πριν από λίγες μέρες σας είπα ότι δώσαμε 700.000 ευρώ για να φύγουν από εδώ από τον αποτεφρωτήρα οι στάχτες και να πάνε στην Πορτογαλία» τόνισε.
Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις.
Κοινωνικό τιμολόγιο και αιθαλομίχλη
Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε διευκρινίσεις για το θέμα του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ και της αιθαλομίχλης, λέγοντας ότι τα δύο συναρμόδια υπουργεία Υγείας και ΠΕΚΑ έχουν υπογράψει τη σχετική ΚΥΑ, η οποία είναι στη διαδικασία της έκδοσής της στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
«Αναλόγως της εξελίξεως του φαινομένου, δηλαδή αν τα μικρογραμμάρια είναι μεταξύ 76 και 100, μεταξύ 100 και 150 ή 150 και παραπάνω, υπάρχουν διαφόρων ειδών μέτρα τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί για την αντιμετώπιση.
Παραδείγματος χάριν χθες είχαμε τη σύσταση. Η σύσταση είναι το πρώτο μέτρο έτσι ώστε να ειδοποιούμε τον κόσμο ότι “ξέρετε κάτι, αν μπορείτε κάποιοι από εσάς -μιλάμε πάντα για άσκοπη χρήση, δεν μιλάμε για κάποιον που δεν έχει άλλο θερμαντικό μέσο- να μην ανάβετε το τζάκι αυτές τις ημέρες”, τις μία δύο τρεις ημέρες όπου υπάρχει το μετεωρολογικό φαινόμενο της αναστροφής, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ατμόσφαιρα», δήλωσε.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, προϊούσης της εξελίξεως του φαινομένου, όταν περνάει τα 150 μικρογραμμάρια ενεργοποιείται η διάταξη για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούμενους το κοινωνικό τιμολόγιο, έτσι ώστε να μπορούν να καίνε ρεύμα χωρίς να το πληρώνουν και έτσι να μην χρειάζεται να ανάβουν τζάκι ή σόμπες.
Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή είναι σε ισχύ από την Κυριακή.