Σχεδόν τρία χρόνια μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που πυροδότησαν την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, η πληγείσα περιφέρεια της Φουκουσίμα δεσμεύτηκε να καλύπτει το 100% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές έως το 2040, παρ’ ότι η κεντρική κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αρνητική σε μία τέτοια προοπτική.
Οι συνέπειες του πυρηνικού ατυχήματος παραμένουν αισθητές στη Φουκουσίμα, όπου μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο η εταιρεία που διαχειρίζεται τις κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις ανακοίνωσε ότι είχε υποτιμήσει κατά πέντε φορές τα επίπεδα ραδιενέργειας στον έναν από τους πληγέντες αντιδραστήρες, κάνοντας λόγο για 5 εκατομμύρια μπεκερέλ στροντίου ανά λίτρο, όταν τα νόμιμα επίπεδα είναι μόλις 30 μπεκερέλ ανά λίτρο.
Οι Αρχές της Φουκουσίμα, μιας περιφέρειας με περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους, προσανατολίζονται να αξιοποιήσουν στο έπακρο τοπικές πρωτοβουλίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτή τη στιγμή η περιφέρεια καλύπτει το 22% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ. Πριν από δύο μήνες τέθηκε σε λειτουργία υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 2MW, 20 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Φουκουσίμα, άλλα δύο πάρκα των 7MW βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, ενώ πρόσφατα άρχισε και η κατασκευή ηλιακού πάρκου ισχύος 26MW.
«Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αρνητική σε κάτι τέτοιο», αναγνώρισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου για Πολιτικές Βιώσιμης Ενέργειας Τετσουνάρι Ίιντα. «Τοπικές κυβερνήσεις όπως της Φουκουσίμα ή της μετροπολιτικής περιοχής του Τόκιο είναι πολύ πιο ενεργές και προοδευτικές σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με την εθνική κυβέρνηση, η οποία καταλαμβάνεται από τους ανθρώπους της βιομηχανίας».
Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η ιαπωνική αντιπροσωπεία στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στη Βαρσοβία, εξέπληξε δυσάρεστα τους υπολοίπους συνέδρους ανακοινώνοντας ότι παίρνει πίσω τη δέσμευσή της για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, εκτιμώντας μάλιστα ότι… θα υπάρξει αύξηση της τάξεως του 3%.