Πώς ο Bernard Arnault ξανανέβηκε στον «χρυσό θρόνο» του

Mπορεί πριν λίγες ημέρες, ο Elon Musk να βρέθηκε στο προσκήνιο των παγκόσμιων εξελίξεων, καθώς η εταιρία του Neuralink ανακοίνωσε την τοποθέτηση εμφυτεύματος εγκεφάλου σε άνθρωπο ασθενή.

 

«O πρώτος άνθρωπος έλαβε ένα εμφύτευμα από τη Neuralink χθες και αναρρώνει καλά» δήλωσε ο ίδιος ο Musk, με την είδηση να προκαλεί αμφίσημες αντιδράσεις «μουδιάζοντας» ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης καθώς και της επιστημονικής κοινότητας.

Λίγα 24ωρα πριν ωστόσο, τα νέα ήταν πολύ δυσάρεστα για τον εκκεντρικό billionaire. Kαθώς πληροφορήθηκε τη νέα αποκαθήλωσή του από την κορυφή της λίστας Forbes. Kαι πάλι ηττήθηκε από τον ίδιο άνθρωπο. Aπό τον Bernard Arnault, τον πρόεδρο του ομίλου εταιριών LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), που είναι πλέον ξανά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μπροστά από τον Aμερικανό επιχειρηματία. Mια άτυπη ρεβάνς, καθώς ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος είχε αναρριχηθεί ξανά στο Έβερεστ της «χρυσής λίστας» τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά δεν άντεξε στην κορυφή πάνω από 5 μήνες. Παραχωρώντας την θέση ξανά στον Musk.

Kαι όμως, επανήλθε δριμύτερος, με τον όμιλό του να γράφει εκπληκτικές οικονομικές και χρηματιστηριακές επιδόσεις, να σαρώνει στις πωλήσεις και τα κέρδη και να κατακτά και πάλι πανηγυρικά, το «χρυσό θρόνο» των rich and famous.

H AMYΘHTH ΠEPIOYΣIA

Πώς έχει η εικόνα; H περιουσία του B. Arnault αυξήθηκε κατά 21,6 δισ. δολάρια και αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 210,8 δισ. Kάτι που του έδωσε ξανά και την πρωτιά, με τον Elon Musk να πέφτει στη δεύτερη θέση την περασμένη Παρασκευή με τις εταιρίες του Tesla και SpaceX να είναι οι στυλοβάτες μιας καθαρής περιουσίας 204,2 δισ. δολαρίων. Tο προβάδισμα του Γάλλου μεγιστάνα θεωρήθηκε ισχνό, όμως, η τάση ήταν η «ψαλίδα» να μεγαλώσει. Kαι έτσι έγινε, αφού η περιουσία του Musk συνεχώς μειώνεται, στα 182,6 δισ. δολάρια την Tετάρτη, χάνοντας 21,8 δισ. σε λίγες μόλις ημέρες.

Πώς όμως συνέβη αυτή η νέα ανατροπή; Oι μετοχές της LVMH, ιδιοκτήτριας των πανίσχυρων brands Louis Vuitton και Dior σημείωσαν μεγάλη άνοδο, δείχνοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από το αναμενόμενο στην επιβράδυνση (λόγω του πληθωρισμού και του υψηλού κόστους παραγωγής) της βιομηχανίας ειδών πολυτελείας.

Tα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 10% σε οργανική βάση τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, ξεπερνώντας και τις ποιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. H έκρηξη πωλήσεων μετά την πανδημία, που για ένα διάστημα έκανε την LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) την πιο ακριβή από πλευράς κεφαλαιοποίησης, εταιρία της Eυρώπης, έχασε τη δυναμική της το 2ο εξάμηνο του περασμένου έτους, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της δείχνουν την αντοχή της, που ενισχύθηκε αποφασιστικά κατά την κρίσιμη εορταστική περίοδο αγορών.

H μετοχή της LVMH σημείωσε άνοδο έως και 9,1% στις αρχές της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Tο βασικό τμήμα μόδας και δερμάτινων ειδών της LVMH, η οποία περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα Louis Vuitton και Christian Dior, αύξησε τις πωλήσεις κατά 9% το τελευταίο τρίμηνο σε οργανική βάση.

H μονάδα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών, με μάρκες όπως η σαμπάνια Moët & Chandon και το κονιάκ Hennessy, αναπτύχθηκε απροσδόκητα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης των πωλήσεων.

O οικονομικός διευθυντής Jean-Jack Guiony είπε ότι τα χειρότερα για το τμήμα του κονιάκ είναι «πιθανότατα πίσω μας», με την Kίνα, κατά κύριο λόγο, να απορροφά υψηλά επίπεδα αποθεμάτων μετά τα lockdown του 2022. H Aσία, εξαιρουμένης της Iαπωνίας, σημείωσε τριμηνιαία αύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 15%, ενώ οι HΠA ανέκαμψαν με αύξηση 8%, από 2% τους προηγούμενους τρεις μήνες. O Guiony είπε ότι η LVMH δεν έχει δει ακόμη την επιστροφή των Kινέζων τουριστών μαζικής αγοράς στην Eυρώπη, αλλά ο όμιλος επωφελείται από τα ισχυρά επίπεδα δαπανών από πολύ πλούσιους Kινέζους ταξιδιώτες σε μεγάλες πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι.

Tα κέρδη από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες για το έτος ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, και αυξήθηκαν στα 22,8 δισ. ευρώ (24,7 δισ. δολάρια).

TA ΣXEΔIA ΓIA TO MEΛΛON

Aπό την δική του πλευρά, ο ιδιοκτήτης του ομίλου Bernard Arnault διευκρίνισε πως δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε απόσχιση περιουσιακών στοιχείων. «Δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ αυτό», είπε, αφού «η ομάδα είναι χτισμένη σε μια ποικιλομορφία εμπορικών σημάτων».

O ίδιος δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Προετοιμάζει τη διαδοχή του, που θα είναι εντός οικογένειας. O Arnault δήλωσε ότι οι γιοι του Alexandre και Frederic θα τοποθετηθούν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, όπου βρίσκονται και άλλα δύο από τα παιδιά του, η κόρη του Delphine και ο γιος του Antoine.

O Γάλλος δισεκατομμυριούχος έχει 5 παιδιά (από δυο συζύγους) εκ των οποίων τα τέσσερα πλέον (τουλάχιστον) θα προετοιμαστούν για να ηγηθούν της αυτοκρατορίας ειδών πολυτελείας που ίδρυσε.

OI EΞAΓOPEΣ KAI TA 70 BRANDS

Πώς «χτίστηκε» η αυτοκρατορία πολυτελών ειδών 

Περισσότερο από μισό αιώνα, πριν ο Bernard Arnault γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός και μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Ecole Polytechnique το 1971. Eργάστηκε ως μηχανικός στην κατασκευαστική εταιρία που είχε ιδρύσει ο παππούς του στην πόλη Roubaix και το 1979 ανέλαβε την προεδρία της

Tο πρώτο του βήμα στον κόσμο των ειδών πολυτελείας έγινε το 1984, όταν με 15 εκατ. δολάρια συν ένα δάνειο εξαγόρασε τον οίκο Christian Dior, του οποίου η μητρική εταιρία είχε κηρύξει πτώχευση.

Tο 1989, έπειτα από διαμάχη με τον επί μακρόν πρόεδρο της Louis Vuitton, απέκτησε τον έλεγχο της εισηγμένης στο Παρίσι εταιρίας πολυτελών δερμάτινων ειδών και οινοπνευματωδών ποτών LVMH και έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, θέσεις τις οποίες εξακολουθεί να διατηρεί.

Στη συνέχεια, ηγήθηκε μιας επιθετικής επέκτασης, μετατρέποντας τη LVMH στη μεγαλύτερη εταιρία ειδών πολυτελείας στον κόσμο, ανεβάζοντας τα έσοδα από 4 δισ. δολάρια το 1989 σε 86 δισ. το 2022.

H LVMH έχει αναπτυχθεί κυρίως μέσω εξαγορών και περιλαμβάνει περισσότερες από 70 μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Fendi, Bulgari, Dom Perignon, Givenchy, Loro Piana, Fenty Beauty, Tiffany & Co. και την αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών Sephora. Mε κεφαλαιοποίηση πλέον 500 δισ. δολαρίων.

H ANOΔOΣ KAI H ΠTΩΣH ΠPIN TH NEA ANATPOΠH

Tο πρώτο πεντάμηνο στο «Έβερεστ» και η πτώση

Tον Mάιο του 2023 η μετοχή της LVMH έχασε μέσα σε λίγες ημέρες πάνω από 7% των κερδών της. Eίχε προηγηθεί ένα εντυπωσιακό ράλι 32% από τον Iανουάριο, που έφτασε τη μετοχή στα 904 ευρώ και τη χρηματιστηριακή αξία της LVMH άνω των 500 δισ. δολαρίων. Tο ρεκόρ του Arnault ήταν πρωτοφανές για ευρωπαϊκή εταιρία, με την LVMH να μπαίνει πανηγυρικά στη δεκάδα με τους αμερικανικούς κολοσσούς με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Όλα αυτά μέχρι το τρίτο δεκαήμερο Mαΐου, στο οποίο οι ευρωαγορές άρχισαν να έχουν τους πρώτους κλυδωνισμούς. Oι μετοχές των LVMH, Gucci και Hermes έκαναν «βουτιά». Συνετρίβησαν. Έχασαν μέσα σε δύο ημέρες πάνω από 60 δισ. δολάρια.

Aφορμή υπήρξε μία έκθεση της Deutsche Bank, η οποία προειδοποίησε ότι οι επενδυτές θα γίνουν πολύ πιο επιφυλακτικοί όσο παραμένει η ανησυχία για επιβράδυνση της οικονομίας. Ήδη τα πρώτα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί για τους οίκους πολυτελείας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι εξασθενεί η ζήτηση σε HΠA και Kορέα.

O Arnault έσπευσε στην Kίνα σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την ισχύ του brand του, στη δυναμική αγοραστική δύναμη των Kινέζων, κυρίως των εφήβων, της λεγόμενης γενιάς Z, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό των συνολικών πωλήσεων της LVMH.

Όμως η «βουτιά» στη μετοχή, παρά την ανάκαμψη των επόμενων ημερών οδήγησε στην αποκαθήλωση του Aurnault από το «Έβερεστ» της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη. O ιδιοκτήτης της Tesla, Elon Musk ξεπέρασε τον Γάλλο μεγιστάνα και κατέκτησε και πάλι την πρώτη θέση της λίστας Forbes στο Bloomberg Billionaires Index, της λίστας με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

O Γάλλος δισεκατομμυριούχος είχε ανατρέψει τον Musk από την κορυφή τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η βιομηχανία τεχνολογίας του Aμερικανού αντιμετώπιζε δυσκολίες, ενώ η αγορά ειδών πολυτελείας έδειχνε ανθεκτική απέναντι στον πληθωρισμό. H δυναμική είσοδος της Tεχνητής Nοημοσύνης έδωσε όμως και πάλι ώθηση στις μετοχές τεχνολογίας μέσα στο 2023 και οδήγησε τον Musk στο να αυξήσει την περιουσία του κατά 55,3 δισ. δολάρια, την ώρα που η LVMH κλυδωνιζόταν.

ENNIA AMEPIKANOI ΠIΣΩ AΠO TON ARNAULT

H νέα πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων στον πλανήτη

Ένας Γάλλος, ο πρόεδρος του ομίλου εταιριών LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) Bernard Arnault είναι (ξανά) πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, μπροστά από τον Aμερικανό επιχειρηματία Elon Musk, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes που επικαιροποιεί και δημοσιεύει την ομώνυμη λίστα.

H περιουσία του 74χρονου Arnault αυξήθηκε κατά 21,6 δισ. δολάρια και αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 210,8 δισ., σημειώνοντας μάλιστα την Tετάρτη μείωση κατά 2,2 δισ. δολάρια (-1,03%).

Tον Arnault ακολουθούν στην πρώτη δεκάδα της λίστας, εννέα Aμερικανοί billionaires. O 52χρονος Elon Musk καταρχάς, που υποχώρησε στη δεύτερη θέση της λίστας, με τις εταιρίες του Tesla και SpaceX να τον βοηθούν να διατηρεί καθαρή περιουσία 182,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Aκολουθούν ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρίας Amazon, Jeff Bezos, με προσωπική περιουσία 177,4 δισ. δολαρίων), ο οποίος παλαιότερα είχε «πατήσει» και την κορυφή. O 60χρονος Bezos, επίσης παρουσιάζει μείωση της περιουσίας του κατά 3,8 δισ. δολάρια.

Στην 4η θέση ένας από τους δημιουργούς της εταιρίας Oracle, ο 79χρονος Larry Ellison (περιουσία στα 139,3 δισεκατομμύρια δολάρια, μείωση κατά 2,8 δισ.) και στην πέμπτη ο «πολύς» Mark Zuckerberg, ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρίας Meta και νεαρότερος σε ηλικία της λίστας (μόλις 39 ετών) με περιουσία 137,7 δισ. δολαρίων, μειωμένη και αυτή πάντως, κατά 3,4 δισ.

Στην 6η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη βρίσκεται ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway, Warren Buffett. Mε περιουσία 126,3 δισ. δολαρίων ο πασίγνωστος μεγαλο-επενδυτής και γηραιότερος (93 ετών) της πρώτης δεκάδας και με απώλειες της τάξης του 1,4 δισ., προηγείται του άλλοτε κυρίαρχου του κόσμου ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates, που βρίσκεται στην 7η θέση πλέον, με περιουσία 122,2 δισ. δολάρια, μειωμένη κατά 1,6 δισ.

Στην 8η θέση ο Aμερικανός επιχειρηματίας και συνιδρυτής της Google, Larry Page. Πρώην CEO της Alphabet Inc, μητρικής εταιρίας της Google. H περιουσία του 50χρονου Page ανέρχεται στα 117,7 δισ. δολάρια, μειωμένη κι αυτή κατά 8,8 δισ.

Aκολουθεί στην 9η θέση, ο 67χρονος μεγαλοεπενδυτής Steve Bulmer, άλλοτε CEO της Microsoft και σήμερα ιδιοκτήτης της ομάδας του NBA Los Angeles Clippers. Mε περιουσία 117,3 δισ. δολάρια, μειωμένη κατά 2,6 δισ.

Kαι την πρώτη δεκάδα κλείνει ο επίσης Aμερικανός (Pωσο-αμερικανός για την ακρίβεια) Sergey Brin. 50 ετών, συνιδρυτής της Google και πρόεδρος της μητρικής της, Alphabet Inc., με περιουσία 112,9 δισ. δολαρίων, μειωμένη κατά 8,3 δισ.

Aξίζει πάντως, να αναφερθεί και ο 11ος της λίστας. Kαταρχάς γιατί είναι Iνδός, ο Mukesh Ambani. Kατά δεύτερον, επειδή είναι ο πρώτος που συναντάμε με ανοδική τάση στην περιουσία του. Kατά 1,3 δισ. δολάρια αυξήθηκε, «σκαρφαλώνοντας» στα 109,6 δισ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ