Συνέντευξη – Λουκία Σαράντη: Τα 3 κρίσιμα ζητήματα για τη βιομηχανία

«Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της τιμολόγησης των παρόχων ενέργειας»

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Τα τρία κρισιμότερα ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας αναδεικνύει η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη στη συνέντευξή της στην «DEALnews», όπως και τις λύσεις τις οποίες προτείνει. Για την εικόνα που έχει σχηματίσει συνολικά για τον κλάδο της στην Ελλάδα, με βάση και τα αριθμητικά και άλλα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεσή της, αναφέρει:

«Παρά τις δυσκολίες και τις πρωτοφανείς προκλήσεις των τελευταίων 15 ετών, η ελληνική βιομηχανία επιβίωσε και σήμερα αποτελεί εθνικό πλούτο για την οικονομία μας. Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω ορισμένους δείκτες που αποτυπώνουν αυτή τη συνεισφορά, όπως ότι η έμμεση επίδραση της βιομηχανίας εκτιμάται περίπου στο 24% του ΑΕΠ. Ο μεταποιητικός κλάδος συνεισφέρει άμεσα στο 8,9% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η συνεισφορά του βιομηχανικού τομέα (εκτός των κατασκευών) διαμορφώνεται σε 13,8%. Να σημειώσουμε ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών από τον κλάδο της ελληνικής μεταποίησης αποτελούν το 57% των συνολικών εξαγωγών και ανέρχονται σε 48,7 δισ., δηλαδή περίπου το 14% του ΑΕΠ.

Ομως, η συνεισφορά της βιομηχανίας δεν αποτυπώνεται μόνο στα αμιγώς οικονομικά στοιχεία, αλλά και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Σήμερα, 383.800 εργαζόμενοι, περίπου το 9% του συνόλου στη χώρα, απασχολούνται στον τομέα της μεταποίησης. Κι επιπλέον, σημειώστε ότι κάθε επιπλέον θέση εργασίας στη μεταποίηση δημιουργεί από 0,5 έως 2 επιπλέον θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Ιδίως στον βιομηχανικό κλάδο, κάθε θέση απασχόλησης δημιουργεί περίπου 2 θέσεις στους τομείς εφοδιαστικής αλυσίδας και παροχής υπηρεσιών».

Η πρόεδρος του ΣΒΕ προσθέτει: «Γι’ αυτό ακριβώς λέμε στον ΣΒΕ ότι αν στηριχτεί η ελληνική βιομηχανία, μπορεί να δώσει την αναπτυξιακή ώθηση που έχει ανάγκη η οικονομία μας, με οφέλη που θα συνεχίσουν να φτάνουν στην κοινωνία μας. Κοινός στόχος μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων πρέπει να παραμείνει η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. Ως κλάδος μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε, όμως, ένα μείγμα μέτρων στήριξης, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας, αλλά και την αντιμετώπιση στοιχειωδών, σε ορισμένες περιπτώσεις, προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, ιδίως όσοι δραστηριοποιούμαστε στην περιφέρεια».

«Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ»

Η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη δίνει στη συνέχεια τις απαντήσεις της σχετικά με το ποια είναι τα θέματα που χρήζουν άμεσης λύσης: «Το κρισιμότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν, αυτή τη στιγμή, οι επιχειρήσεις είναι το υπέρογκο κόστος ενέργειας. Πρόκειται για ένα θέμα με διεθνή διάσταση, όμως η πραγματικότητα είναι ότι το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της τιμολόγησης των παρόχων ενέργειας, διότι οι διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και η εκτόξευση των τιμών χονδρικής, που μπορεί και να υπερβαίνουν τα 800 €/μεγαβατώρα, πλήττουν σοβαρά τη βιομηχανία μας και, φυσικά, οδηγούν σε μείωση της ανταγωνιστικότητας και απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητά της.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα καινούργιο ενεργειακό μείγμα, με τη δυναμική παρουσία των ΑΠΕ, που θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, θα συμπλέει με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Green Deal και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ε.Ε. Αυτό που ζητάμε ως ΣΒΕ είναι όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης για τη βιομηχανία, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν εργαλεία για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων, που θα συνδυάζονται με την ενεργειακή πολιτική, σύμφωνα πάντοτε με τους κοινοτικούς στόχους.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην ελληνική βιομηχανία είναι η αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού. Πριν από λίγους μήνες, ο ΣΒΕ εκπόνησε σε συνεργασία με την Deloitte μια ποιοτική μελέτη για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική βιομηχανία, η οποία παρουσιάστηκε και βρίσκεται στη διάθεση των αρμόδιων υπουργείων. Οι 13 καλά μελετημένες, ρεαλιστικές και καινοτόμες προτάσεις στις οποίες καταλήγει η μελέτη, αν εφαρμοσθούν, μπορούν να αλλάξουν άμεσα την εικόνα της εργασίας στην Ελλάδα και να συμβάλουν στην εκπλήρωση του στόχου μείωσης της ανεργίας κάτω από το 10% έως το 2027.

Το τρίτο κρίσιμο ζήτημα που έχουμε απέναντί μας είναι η κατάσταση των υποδομών, οι οποίες αποτελούν βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα μίας χώρας αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων».

Καταλήγει η κυρία Σαράντη: «Τα τελευταία χρόνια προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν έργα που είχαν παγώσει για δεκαετίες. Ωστόσο, χρειάζονται πολλές ενέργειες ακόμη για τη συνολική αναβάθμισή τους. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών: σύγχρονο και λειτουργικό σιδηροδρομικό δίκτυο, λειτουργικά και καλά στελεχωμένα λιμάνια κι ένα οδικό δίκτυο εφάμιλλο με τα ευρωπαϊκά, που πρέπει να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια για την ασφαλή εξυπηρέτηση των εμπορικών και επιβατικών αναγκών.

Η πρόσβαση των βιομηχανιών μας, ιδιαίτερα των επιχειρήσεων συνεχούς παραγωγικής ροής, σε φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειώσουμε και τη μεγάλη ανάγκη για υποδομές που θα υποστηρίζουν την αξιόπιστη και γρήγορη πρόσβαση των επιχειρήσεων στο διαδίκτυο, ειδικά στην περιφέρεια, η οποία υστερεί ως προς αυτό.

Η βελτίωση των υποδομών στην περιφέρεια είναι και μία κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, θα εισφέρει θετικά στην επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για μέση ετήσια ανάπτυξη 3% έως το 2027».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 6/09/2024)

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ