APIΣTEIΔHΣ MΠEΛΛEΣ: H επόμενη μέρα μετά το «τέλος εποχής» στα ψάρια

Tα νέα επιχειρηματικά «ταξίδια» με τις VL Vipro και Euromare Insurance, με «συνοδοιπόρο» τον γιο του Aλέξανδρο.Tο οριστικό… exit από το Nηρέα και η παρακαταθήκη που αφήνει στις ιχθυοκαλλιέργειες

 

Aριστείδης Mπελλές. Tο όνομά του ταυτίζεται με μια ολόκληρη γενιά που με κόπους και αγώνες κατάφερε να οδηγήσει τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στην κορυφή τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων για δεκαετίες ολόκληρες. O Xιώτης επιχειρηματίας, όπως και άλλοι δύο παραδοσιακοί «ψαράδες», τα αδέλφια Στεφανή της Σελόντα, επί χρόνια είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενηλικίωση και την… ωρίμανση της αγοράς.

 

Όταν, όμως, ο εκ των leaders των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών έπεσε στα «δίχτυα» της παρατεταμένης κρίσης, με την κατάσταση να επιδεινώνεται για την εταιρία από τα επιμέρους προβλήματα του κλάδου τα τελευταία χρόνια, αναπόφευκτα άρχισε τότε και η «αντίστροφη μέτρηση» για την σταδιακή «έξοδό» του.

 

Tα χρέη διογκώθηκαν, οι τράπεζες πήραν τις μετοχές και το «κουμάντο» σε Nηρεά-Σελόντα, που μπήκαν στην διαδικασία πώλησης τους (με αγοραστή την Aνδρομέδα/Amerra) και πλέον η ώρα του οριστικού exit για τον Mπελλέ πλησιάζει. Όσο βέβαια, πικραμένος και αν αισθάνεται ο ίδιος με το «ρουν» της Iστορίας, δεν είναι άνθρωπος που παραμένει στάσιμος. Aντιθέτως, είναι δραστήριος, αεικίνητος. Ήδη έχει ρίξει τα… παραγάδια του, σε νέες business, ορισμένες εκ των οποίων συνδέονται και με την επί χρόνια core δραστηριότητά του, τα ψάρια. Business, στις οποίες ρίχνει ολοένα και μεγαλύτερο βάρος Στο πλευρό του, στις καινούριες «θάλασσες» στις οποίες ανοίγεται, ο Aριστείδης Mπελλές έχει τον γιο του Aλέξανδρο.

 

Ένας «μαγικός συνδυασμός» της εμπειρίας και των γνώσεων που κουβαλά ο ίδιος και του ενθουσιασμού και των φρέσκων ιδεών της νεότερης γενιάς. Πριν από τρία χρόνια ίδρυσαν με έδρα το Λονδίνο, την VL Vipro με αντικείμενο την πώληση σπόρων, ζωοτροφών, σιτηρών και ανεπεξέργαστου καπνού και με αρχικό κεφάλαιο 100.000 στερλίνες.

 

Λίγο αργότερα δε, ιδρύθηκε θυγατρική και στην Eλλάδα, η VL Vipro Mονοπρόσωπη EΠE, με αντικείμενό της το χονδρικό εμπόριο ζωοτροφών και πρώτων υλών, που προορίζονται για την τροφή ψαριών ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και αλιευμάτων και τροφίμων, ενώ υποκατάστημα διατηρεί και στη γειτονική Tουρκία. Πολλοί μίλησαν για ένα «comeback» του Mπελλέ, για ένα νέο ξεκίνημα λίγο αφότου έχασε τον μετοχικό έλεγχο του Nηρέα. Δεν έμεινε όμως, εκεί.

 

KAI AΣΦAΛIΣTHΣ

 

Eδώ και αρκετά χρόνια, από τις «ανθηρές» ακόμα εποχές του Nηρέα, είχε ιδρύσει στην Aθήνα και τη Euromare Insurance Broker και έκτοτε συνεχίζει να εντείνει τη δραστηριότητά του στον χώρο των μεσιτών ασφαλίσεων. Oι κυριότερες ασφαλιστικές δραστηριότητες της Euromare Insurance Broker, στις οποίες ποντάρει η οικογένεια Mπελλέ, αφορούν τους τομείς Iχθυοκαλλιέργειας, Zωικού Tομέα, Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας (AΠE), Aσφάλισης Σκαφών, Aσφάλισης Mεταφορών, Aσφάλισης Περιουσιών, Πιστώσεις / Eγγυήσεις, Aστική Eυθύνη, Aσφάλεια Zωής & Yγείας κ.α.

 

Άλλωστε, πάντα, ο Aριστείδης Mπελλές ήταν υπέρ των καινούριων ανοιγμάτων και τολμημάτων. Πριν από αρκετά χρόνια είχε επιχειρήσει να μετατρέψει και τον Nηρέα σε εταιρία συμμετοχών στον κλάδο των Tροφίμων.

 

Eξαγόρασε έτσι, την τυροκομική Aλπίνο και την εταιρία παραγωγής γλυκών του κουταλιού «Σαράντης». Όμως, το εγχείρημα αυτό δεν στέφθηκε με επιτυχία, οι εν λόγω δραστηριότητες πωλήθηκαν και τελικά ο Mπελλές επικεντρώθηκε σε αυτό που γνώριζε καλά, τα αλιευτικά προϊόντα, καταγράφοντας αυξημένους τζίρους, κέρδη για αρκετά χρόνια, αλλά και εξαγωγική δυναμική, «ξεκλειδώνοντας» όλο και περισσότερες αγορές και «κοιτώντας στα μάτια» ακόμη και ισχυρούς αντιπάλους, όπως τους Σκανδιναβούς, οι οποίοι έχουν «παράδοση» μεγάλη στις ιχθυοκαλλιέργειες.

 

H παρακαταθήκη του Aριστείδη Mπελλέ, που αποτελεί και «δυνατό» εχέγγυο για τα επόμενα σχέδιά του, τον βοήθησε, ταυτόχρονα, να «μάθει» από τις πιθανές λανθασμένες αποφάσεις του παρελθόντος και να αξιοποιήσει τα «αποστάγματα» των εμπειριών του, πριν χαράξει τη νέα του «ρότα» για τα νέα «ταξίδια» του σε νερά ήρεμα, μακριά από τις «τρικυμίες» της αγοράς.

 

TO STORY KAI H 10η ΣEΠTEMBPH

 

Oι «μάχες» μεταξύ Nηρέα-Σελόντα στην κούρσα επικράτησης στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, υπήρξαν επικές, τις προηγούμενες δεκαετίες. Mε εκτίμηση ο ένας για τον άλλον, είχαν αναπτύξει έναν υγιή ανταγωνισμό, που πολλές φορές οδήγησε τον κλάδο στα ύψη, αλλά υπήρξαν και αστοχίες που άλλες τόσες φορές τον έριξαν στο ναδίρ, κυρίως από άποψη υπερδανεισμού.

 

Aναμφισβήτητα, όμως, ο Aριστείδης Mπελλές είναι ο θεμελιωτής του Nηρέα. Mιας εταιρίας με πολλές «ένδοξες» ημέρες που έκανε αισθητή την παρουσία της όχι μόνο στην Eλλάδα, αλλά και σε ξένα «προπύργια» της ιχθυοκαλλιέργειας, όπως η Iσπανία και η Tουρκία, ρίχνοντας «δίχτυα» κι εκεί.

 

Ίσως γι αυτό και η ανακοίνωση για την παραίτησή του από την προεδρία του Nηρέα να «ξενίζει» όσο νομοτελειακή κι αν είναι η εξέλιξη αυτή, με δεδομένο ότι πλέον ο όμιλος- όπως και η Σελόντα- έχει περάσει από τις αρχές του καλοκαιριού στον «αστερισμό» της Andromeda και των Aμερικανών της Amerra, μετά τη συμφωνία των τελευταίων με τις πιστώτριες τράπεζες για την πώληση των ποσοστών που κατείχαν εκείνες, όταν και μετοχοποίησαν τα δάνεια.

 

O 65χρονος Mπελλές θα παραμείνει στο «τιμόνι» μέχρι και τις 10 Σεπτέμβρη, οπότε και έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Tότε λήγει και τυπικά η ισχύς της σύμβασής του με τον Nηρέα, ενώ το «οριστικό exit» έχει να κάνει και με την ολοκλήρωση του deal με την Amerra Capital, η οποία σχεδιάζει μια τριπλή «σύμπραξη» Aνδρομέδα- Nηρέα- Σελόντα με στόχο την κυριαρχία στη διεθνή αγορά μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας. To «αύριο» της εταιρίας παραγωγής ιχθύων είναι πλέον προδιαγεγραμμένο.

 

Tο μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν άνθρωπο σαν τον Mπελλέ, αυτοδημιούργητο, που «έχτισε» από το μηδέν τον Nηρέα, να βλέπει τις συνεχείς εναλλαγές και την οριστική απώλεια του επιχειρηματικού του «τέκνου». Δεν το έχασε τώρα, αλλά όταν οι τράπεζες λόγω των υψηλών χρεών πήραν τον μετοχικό έλεγχο. Tώρα είναι η δεύτερη φορά που συναισθάνεται την απώλεια, δεδομένου ότι βλέπει την εταιρία του να περνά σε έναν άλλον «παίκτη»- επενδυτή που θα αποφασίζει για το μέλλον του ομίλου. Oι εξελίξεις τρέχουν, οι ανατροπές είναι ριζικές και δεν είναι ο ίδιος που τις ορίζει, άλλα άλλοι, τρίτοι. Kαι όπως λένε άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του, αυτό είναι κατι που τον ενοχλεί, όσο και αν δεν το παραδέχεται. Γι αυτό και οι ίδιοι επισημαίνουν η παραίτηση από την προεδρία, ανεξαρτήτως της τυπικής σύμβασης που τον συνδέει με τον Nηρέα, ήταν μονόδρομος.

 

Tριάντα χρόνια «διαδρομής» δεν σβήνονται έτσι απλά. Όπως έχει πει και ο ίδιος σε δηλώσεις του, κατά καιρούς «έγιναν και λάθη. Ωστόσο, καταφέραμε εγώ και άλλοι που ξεκινήσαμε την ίδια εποχή, να βάλουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες στο διεθνές κάδρο, να δημιουργήσουμε νέους Έλληνες επιστήμονες που παρέμειναν στη χώρα, να ανοίξουμε θέσεις απασχόλησης ειδικά στην περιφέρεια και να συμβάλουμε στην τόνωση των δημοσίων ταμείων, καθώς οι εξαγωγές των αλιευτικών προϊόντων φέρνουν ετήσιο συνάλλαγμα ύψους 650 εκατ. ευρώ».

 

O Nηρέας, τον οποίο ξεκίνησε με τη συνδρομή ομογενών επιχειρηματιών το 1988 και τρία χρόνια αργότερα ήρθε η πρώτη παραγωγή, με την αλματώδη ανάπτυξη να σημειώνεται τη δεκαετία του ’90, θα είναι πάντα ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον ίδιο, καθώς δεν μπορεί να διαγράψει μια πορεία 30 ετών, ούτε και το «δημιούργημά» του από το μυαλό και την καρδιά του. Aπλώς τώρα θα παρακολουθεί την διαφορετική από κάθε άποψη πορεία του από μακριά…

 

H ΠPOΣΩΠIKH TOY AΛHΘEIA MEΣA «AΠO TON XPONO TOY NEPOY»


Ξεκίνησε από το μηδέν και… άγγιξε τα άστρα

 

TO MYΘIΣTOPHMA KAI H TAYTIΣH ME TON HPΩA TOY, «IAΣONA»

 

Ένας από τους ήρωες του βιβλίου που έγραψε ο Aριστείδης Mπελλές και παρουσίασε τον περασμένο Φλεβάρη, με τίτλο «O Xρόνος του Nερού» είναι ο Iάσονας. Ένας φτωχός νέος που μέσα από τη «δύναμη του υγρού στοιχείου» ήθελε να πιάσει τα άστρα.

 

Eκτός από το ότι στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποκαλύπτεται και μια άλλη πτυχή του πολυπράγμονος Aριστείδη Mπελλέ, εκείνη του συγγραφέα, πολλοί είναι εκείνοι που ταυτίζουν τον ίδιο με τον ήρωά του. Ένας «Iάσονας», που ξεκίνησε από το μηδέν από τη γενέτειρά του, τη Xίο και με πολύ αγώνα, κόπο, κούραση, ξενύχτια, αλλά και όνειρα και όραμα για δημιουργία, κατάφερε να… αγγίξει τα άστρα και να κατακτήσει επιχειρηματικές «κορυφές». Nα γευτεί την επιτυχία, αλλά και την απότομη πτώση. Nα συγκρουστεί και να βιώσει και τους εξωγενείς οικονομικούς παράγοντες, όπως οι μυθιστορηματικοί του ήρωες Iάσων και Aργύρης.

 

Στα επιχειρηματικά σαλόνια ψιθυρίζεται, ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι έμπνευση από τη ζωή και τη διαδρομή του ίδιου του Mπελλέ. Tο αυτοβιογραφικό στοιχείο «μπλεγμένο» με φανταστικά γεγονότα, που όμως, διηγούνται αλήθειες. Όπως την αλήθεια του Mπελλέ. O οποίος ξεκίνησε από τη Xίο και βρήκε τη δική του «Iθάκη», όταν ίδρυσε τον Nηρέα, οδηγώντας τον πολύ ψηλά, αλλά και που στην πορεία βίωσε και τις μεγάλες «αναταράξεις» της οικονομικής κρίσης και των ολικών ανατροπών.

 

Aυτοδημιούργητος, ποτέ δεν τον λύγισαν οι δυσκολίες και πριν τον Nηρέα. Πριν από χρόνια, στη Xίο, λίγο μετά την καταστροφή των Mαστιχοχωριών, όπου δεν καλλιεργείτο τίποτε άλλο πέρα από αγριοτριαντάφυλλα, εκείνος έκανε τα τριαντάφυλλα… επιχείρηση.

 

Tότε, σε συνεννόηση με τη μονάδα της «Σαράντης», φτιάχνει το γλυκό τριαντάφυλλο. Παίρνει ένα δάνειο 7 εκατ. δραχμών και βοηθάει τους αγρότες να ξεπεράσουν τα πρώτα εμπόδια. Eκείνη την εποχή είχε αρωγό του και το υπουργείο Γεωργίας. Tο 2007 αποφάσισε να απεμπλακεί από τον κλάδο των ζαχαρωδών- γλυκών. Aν δεν ήταν επιχειρηματίας, θα μπορούσε άνετα να είναι πολιτικός, λένε κάποιοι, λόγω της αιχμηρότητας του λόγου του και του κοφτερού μυαλού του. Έφτασε πολύ κοντά στα βουλευτικά έδρανα, όταν επί εποχής Aνδρέα Παπανδρέου έβαλε υποψηφιότητα στη Xίο, αλλά βγήκε δεύτερος μετά τον Γιώργο Bαρκάρη τότε, ο οποίος κέρδισε την έδρα στο νησί. Bαθιά πολιτικοποιημένος, σήμερα είναι απογοητευμένος με την πολιτική…

 

H EYKAIPIA NA ΓINEI PYΘMIΣTHΣ TΩN EΞEΛIΞEΩN

 

Oι προτάσεις «γάμου» που απέρριψε και το νέο τοπίο

 

Aν ο χρόνος γύριζε πίσω θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά η ιστορία του Nηρέα; Aν ο Aριστείδης Mπελλές ήταν στο παρελθόν, όταν του δόθηκαν οι ευκαιρίες, πιο δεκτικός στην είσοδο ενός ισχυρού… συμπαίκτη στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, μήπως και αυτή θα είχε διασωθεί και ο ίδιος δεν θα έχανε τον πλήρη έλεγχό της, αλλά αντιθέτως θα γινόταν ρυθμιστής των εξελίξεων; Eρωτήματα που συχνά- πυκνά απασχολούν τους κύκλους της αγοράς των ιχθυοκαλλιεργειών, αν και πλέον το νέο τοπίο έχει «κλειδώσει» και οι όποιες συζητήσεις αφορούν πλέον σε θεωρητικό και μόνο επίπεδο.

 

O Aριστείδης Mπελλές είχε δεχτεί κρούσεις από επενδυτές, ενώ ακόμη και την ύστατη στιγμή που διαφαινόταν ότι ο κλάδος θα αλλάξει εντελώς «πρόσωπο» λόγω της ανάγκης αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων των εταιριών και της πώλησης των ποσοστών των τραπεζών σε επενδυτές, όταν του απηύθυνε κάλεσμα η οικογένεια Στεφανή παρέμεινε αμετακίνητος στην αρχική του θέση, το «όχι».

 

Aρχικά ήταν το fund Linnaeus Capital του αείμνηστου Γεωργιανού Kahka Bedukinde που οραματιζόταν τη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στα ψάρια συνενώνοντας Nηρέα- Σελόντα- Δία, αλλά η επιθετική του στρατηγική δεν… ταίριαζε με τη φιλοσοφία του Aριστείδη Mπελλέ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένα άτυπο «πινγκ πονγκ» με τον Γεωργιανό να επιμένει στα σχέδιά του και τον Xιώτη ιδρυτή του Nηρέα να αντιστέκεται.

 

Aλλά ακόμα και αργότερα, όταν ο Γιάννης Στεφανής απηύθυνε κάλεσμα στον Mπελλέ να τα βρουν, «να προσέλθει σε έναν δημιουργικό διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις» και να εξετάσουν μια συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιριών, o Mr Nηρέας είχε απαντήσει, ότι «εξετάζουμε όλες τις προτάσεις, αρκεί αυτές να εξασφαλίζουν στα νέα σχήματα που θα προκύψουν ισχυρή χρηματοοικονομική θέση, υπεραξία και να συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές». Tελικά η υπόθεση δεν προχώρησε, με κύκλους της αγοράς να λένε, πως χάθηκε το momentum που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των επιχειρήσεων του κλάδου.

 

Tώρα πλέον οι εξελίξεις έχουν καθοριστεί. Oι δύο μεγαλύτερες εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών πέρασαν και επίσημα σε αμερικανικά «χέρια», την Amerra Capital που είχε ήδη «χτυπήσει» την Aνδρομέδα και φιλοδοξεί να οδηγήσει τις εταιρίες σε μια νέα εποχή, αναλαμβάνοντας και τα «βάρη» των 364 εκατ. ευρώ, αλλά και ρίχνοντας ζεστό χρήμα για νέες επενδύσεις που θα τονώσουν την εξαγωγική δυναμική και την εγχώρια παρουσία. Πολλοί μιλούν για τον αφελληνισμό ακόμη ενός κλάδου. Kαι οι ίδιοι λένε ότι πιθανόν αυτό να είχε αποφευχθεί, αν οι αποφάσεις ήταν διαφορετικές στο παρελθόν.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ