Αντώνης Καράτζης: Ο easy rider και τα μυστικά της business πορείας του

Ο αντισυμβατικός πρόεδρος και CEO του εισηγμένου ομίλου, η διεθνής καριέρα, το δόγμα και οι κινήσεις του

 

Είναι Σάββατο, 24 Αυγούστου. Στο πεντάστερο ξενοδοχείο “Nana Princess”, στη Χερσόνησο της Κρήτης, οι υψηλοί καλεσμένοι καταφθάνουν κατά δεκάδες, απ’ ολόκληρη τη χώρα. Το ξενοδοχείο και ολόκληρη η περιοχή είναι στολισμένα στα λευκά. Όλοι τραγουδούν «σήμερα γάμος γίνεται». Ο γαμπρός, καμάρι της λεβεντογέννας, καταφθάνει -ως είθισται- πρώτος. Αν και ντυμένος με κοστούμι, καβαλάει με στυλ μια μεγάλου κυβισμού τσόπερ μοτοσυκλέτα.

 

Tου Γ. Kαραγιάννη

Ο γαμπρός είναι ο επιχειρηματίας Αντώνης Καράτζης. πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Καράτζη, με παρουσία στα πλαστικά, τις συσκευασίες, την ενέργεια, τον τουρισμό. Και, όπως έχει αποδείξει στη μέχρι τώρα πορεία του, είναι ένας αληθινός “easy rider”, όχι μόνο στα δίτροχα. Γιατί, μόλις στα 41 του χρόνια, έχει καταφέρει να διοικεί με επιτυχία έναν κολοσσό, ο οποίος εξάγει το 90% της παραγωγής του, περιλαμβάνεται στις 2 κορυφαίες εταιρίες στον κλάδο του και αυξάνει συνεχώς τα κέρδη του.

 

Ο αντισυμβατικός


Ο Αντώνης Καράτζης δεν είναι αυτός που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς «συμβατικό» επιχειρηματία. Νέος στην ηλικία, αλλά και στην καρδιά, ζει τον έρωτά του με την αγαπημένη του Γιούλια κάνοντας πολλούς να ζηλεύουν για την καλλονή που έχει στο πλευρό του. Αλλά και για την ευτυχία και την ήρεμη, χαμηλών τόνων, ζωή που έχει η οικογένεια. Αυτά, βέβαια, τις καθημερινές. Γιατί, όταν υπάρχει λόγος γιορτής, οι Καράτζηδες αποδεικνύονται γνήσιοι Κρητικοί. Γλετζέδες και περιχαρείς, σοβαροί και παραδοσιακοί συνάμα, είναι οι… αγαπημένοι της Μεγαλονήσου. Έτσι κι ο Αντώνης. Μπορεί να σπούδασε στην Ελβετία, αλλά έμεινε Κρητικός.

 

Στο γλέντι που έκαναν ο Αντώνης και η Γιούλια Καράτζη για τη βάφτιση της κορούλας τους, Άρτεμης, για παράδειγμα, πριν από έναν μήνα, ο ευτυχής πατέρας άρπαξε το μικρόφωνο και άρχισε να τραγουδά. Δεν ήταν η πρώτη φορά, άλλωστε, που έκανε κάτι τέτοιο. Στον θρησκευτικό γάμο του ζευγαριού, τους περίπου 100 καλεσμένους είχε αναλάβει να διασκεδάσει ο καλός φίλος του επιχειρηματία, Μιχάλης Χατζηγιάννης. Μέχρι βέβαια, να ανέβει στη σκηνή ο γαμπρός για να τον συνοδεύσει φωνητικά και, μετά από λίγο, να… του αρπάξει το μικρόφωνο. Είναι τόσο καλλίφωνος, άλλωστε, που, αφού είπε 4 τραγούδια, ξεσήκωσε τους καλεσμένους, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (και επίσης φίλος του ζευγαριού) Γιάννης Πλακιωτάκης, να… έρθει στο τσακίρ κέφι και να αρπάξει κι αυτός το μικρόφωνο για να πει ένα τραγούδι.

 

Βέβαια, ο Αντώνης Καράτζης δεν «τραγουδά» στα μικρόφωνα τόσο καλά, όσο στο επιχειρείν. Η εισηγμένη εταιρία που διευθύνει, μαζί με την αδελφή του, Μαρίτα, είναι από τα «αστέρια» της λεωφόρου Αθηνών. Η δεύτερη γενιά της οικογένειας του Μίλτου Καράτζη, που ίδρυσε τον όμιλο, αποδεικνύεται ότι έχει και τον ίδιο ευχάριστο χαρακτήρα, αλλά και το ταλέντο της διοίκησης. Δεν είναι μόνο ότι η μετοχή του κάνει ένα… συνεχές ράλι στο Χρηματιστήριο.

 

Είναι και ότι ο όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται σε τρείς τομείς, στους οποίους βασίζεται η ανάπτυξη της χώρας (ενέργεια με την ΚΕΝ, τουρισμός με το Nana Beach, βιομηχανία-όπου κατασκευάζει προϊόντα συσκευασίας αγροτικών προϊόντων-) όχι μόνο δεν επλήγη από την κρίση, αλλά συνεχίζει να αυξάνει τα κέρδη και τα μεγέθη του (στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αύξησε τον κύκλο εργασιών του από τα 78,6 στα 107,6 εκατ. ευρώ), ενώ ετοιμάζει και νέα ανοίγματα, στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι 64 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, με θυγατρικές σε Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία, φαίνεται, δεν είναι αρκετές.

 

Το δόγμα


Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εταιρία την οποία ίδρυσε ο πατέρας του, Μιλτιάδης, ο Αντώνης Καράτζης ακολουθεί το δόγμα που χάραξε εκείνος. Άλλωστε, δίπλα του μυήθηκε στα «μυστικά» του επιχειρείν. Kαθώς ο πατέρας του, δεν τον είχε απλά δίπλα του, από μικρό παιδί. Τον άφησε να θητεύσει σε όλα, σχεδόν, τα τμήματα, της εταιρίας του, για να πάρει πολύτιμες εμπειρίες και να είναι έτοιμος να διοικήσει, όπως έκανε. Έτσι έμαθε ο Αντώνης και έτσι κάνει. Στον τραπεζικό δανεισμό, ο όμιλος καταφεύγει μόνο για να χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδύσεις, αν και η πρώτη προτίμηση για να το κάνει αυτό, είναι τα ίδια κεφάλαια. Όπως έκανε, προ ετών, πουλώντας τη θυγατρική του σε μια γιγαντιαία αγορά, τις ΗΠΑ, για να χρηματοδοτήσει συστήματα αυτοματισμού και άλλα εργοστάσια, που θα τον κράταγαν σε πρωταγωνιστική θέση.

 

Για τον ίδιο, το focus δεν γίνεται στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Έτσι «γεννήθηκε» η εταιρία, έτσι συνεχίζει: «Από την πρώτη στιγμή”, έχει εξηγήσει ο ίδιος ο Αντώνης Καράτζης, «η εταιρία ήταν εξαγωγική. Το 1973 δεν υπήρχε εγχώρια κρεατοβιομηχανία ή πτηνοτροφία για να απορροφήσει τα προϊόντα μας». Αυτό, είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι η πατριωτική, καθώς στα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης, όταν όλοι οι επιχειρηματίες σχεδίαζαν (και πραγματοποιούσαν) το… Grexit τους, ο Όμιλος Καράτζη παρέμενε «παρών» στην Ελλάδα.

 

Αυτό είναι άλλωστε που του δίνει και το «δικαίωμα» να τοποθετείται δημοσίως και να τα λέει «έξω από τα δόντια» για τα κακώς κείμενα στη χώρα μας και όχι μόνο. Όπως έκανε πρόσφατα, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ως καλεσμένος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συμβουλεύοντας τα στελέχη της να χαμηλώσουν τα επιτόκια, με τα οποία δανείζει η τράπεζα μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να μπει ένα τέλος στο σκηνικό αθέμιτου ανταγωνισμού. Ζητώντας να δράσει η Ευρώπη για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα απέναντι στην Ασία, ζήτησε να αλλάξουν πολλά: «Χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον ένα σταθερό σύστημα φορολόγησης και βεβαίως όλοι το λέμε αυτό, ευκολότερη πρόσβαση στην χρηματοδότηση», είπε.

 

 

«Εύκολη χρηματοδότηση για υπάρχουσες εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν και να δώσουν αξία στην Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη και επίσης, πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει ευκαιρίες στους νέους που έχουν τον δυναμισμό και την θέληση να επενδύσουν και να κάνουν νεοφυείς επιχειρήσεις και να τους επιτρέψουμε να ονειρευτούν ξανά». Παρεμφερείς είναι οι σκέψεις του και για το μέλλον της Ελλάδας: Χρειάζεται, όπως έχει πει, ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, ένα σταθερό σύστημα φορολόγησης, πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Η άλλη πλευρά


Ο Αντώνης Καράτζης, βέβαια, δεν είναι μόνο επιχειρηματίας. Αλλά πρωτίστως, όπως του έμαθαν οι γονείς του, Στέλιος και Νανά, άνθρωπος. Γι’ αυτό, με κάθε ευκαιρία -αν και προσπαθεί να κρατά χαμηλούς τόνους- βοηθά την τοπική κοινωνία, τους νέους, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στο όνομα της κόρης του, για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα δώρισε, μαζί με τη σύζυγό του, ένα μηχάνημα φορητού υπέρηχου και ένα όχημα για τη μετακίνηση του μηχανήματος και των εθελοντών γιατρών σε όλη την Κρήτη, στην οργάνωση «Στόχος – Πρόληψη». Παρόμοιες δωρεές έχει κάνει η οικογένεια σε πολλά ακόμα φιλανθρωπικά σωματεία, όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, την Εκκλησία, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

 

Ο Αντώνης Καράτζης αναπτύσσει διπλή κοινωνική δράση. Εσωτερική από τη μία, θεσμοθετώντας (από φέτος) τα «Βραβεία Καράτζη», τα οποία αποδίδονται σε επιστήμονες και έχουν χρηματικό έπαθλο, αλλά και διεθνή: Ως επίτιμος Πρόξενος της Νότιας Κορέας στην Κρήτη, φέρνοντας μάλιστα σε επαφή τις αρχές της ασιατικής χώρας με την περιφέρεια για την ανάπτυξη του τουρισμού, ξεκινώντας καμπάνια στην Κορέα για τις ομορφιές της Κρήτης…

 

Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΗ ΚΑΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ


Το όνειρο να κάνει το «Γεντί Κουλέ»… ευρωπαϊκό σαλόνι


«Πέντε χρόνια δικασμένος μέσα στο Γεντί Κουλέ», λέει το λαϊκό άσμα, όμως για τον Αντώνη Καράτζη, το Γεντί Κουλέ δεν είναι μια… φυλακή, αλλά μια μεγάλη αγάπη. Ο λόγος για την ιστορική ονομασία της έδρας του ΟΦΗ, του αθλητικού σωματείου του Ηρακλείου που ο -Ηρακλειώτης- επιχειρηματίας λάτρευε από παιδί. Και, αφού ακόμα και όταν σπούδαζε στην Ελβετία έψαχνε να βρει τρόπο για να βλέπει τους αγώνες της αγαπημένης του ομάδας, όταν έφτασε η ώρα να πάρει τον επιχειρηματικό όμιλο στα χέρια του, έκανε την αγάπη του πράξη, συμμετέχοντας στον ΟΦΗ ως ένας από τους μετόχους.

 

Το όνειρο να μετατρέψει το «Γεντί Κουλέ» σε… σαλόνι στο οποίο ο ΟΦΗ θα αντιμετώπιζε τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια δεν έγινε πραγματικότητα, καθώς το πλάνο των μετόχων δεν προχώρησε και εξελίχθηκε σε γκρίνιες και διαφωνίες μεταξύ τους. Με τον ίδιο τον Αντώνη Καράτζη -ο οποίος συνεχίζει να στηρίζει τα άλλα αθλητικά τμήματα του σωματείου- να τοποθετείται δημόσια, μάλιστα, για να βεβαιώσει τον κόσμο της ηρακλειώτικης ομάδας ότι στήριζε οικονομικά και θα συνέχιζε να στηρίζει αδιαλείπτως την ομάδα.

 

Όλα τα ωραία ταξίδια, βέβαια, έχουν ένα τέλος. Έτσι και αυτό του Αντώνη Καράτζη με τον ΟΦΗ. Η ομάδα, μετά το τέλμα το οποίο βρέθηκε λόγω της κακής συνεννόησης των μετόχων, μπήκε σε μια νέα εποχή, περνώντας στα χέρια του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Μιχάλη Μπούση, που είχε εκφράσει την επιθυμία να πάρει την ομάδα. Ως δείγμα αγάπης για τον ΟΦΗ, ο Αντώνης Καράτζης, όταν διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον του Μπούση είναι πραγματικό και ότι αυτός θα μπορούσε να στηρίξει την ομάδα, ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει δωρεάν τις μετοχές του στον νέο ιδιοκτήτη. Όπως και έκανε. Τώρα, παρακολουθεί ως φίλος και όχι ως μέτοχος την αγαπημένη του ομάδα…

 

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΑΡΑΤΖΗΣ


Ο… χωρατατζής γιατρός που έχτισε έναν κολοσσό


Όταν, τον Αύγουστο του 2015, ο Μιλτιάδης Καράτζης έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, η Κρήτη ντύθηκε στα μαύρα. Γιατί, ο ιδρυτής του Ομίλου Καράτζη, δεν ήταν ένας επιχειρηματίας σαν όλους τους άλλους. Ήταν ένας πραγματικά ξεχωριστός άνθρωπος. Ο Μίλτος Καράτζης, έφυγε νέο παιδί ακόμα, από το Μελιδοχώρι της Κρήτης για να σπουδάσει γιατρός στην Αυστρία.

 

Εκεί, για να βγάζει τα προς το ζην, δούλευε ταυτόχρονα. Παράλληλα με τις σπουδές εργαζόταν ως πωλητής και στην συνέχεια ως Γενικός Διευθυντής της Αυστριακής εταιρίας ΚΚS, με αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία ειδών συσκευασίας για τις αλλαντοβιομηχανίες. Η δουλειά πήγε τόσο καλά, που το 1969, ίδρυσε εταιρία με το όνομά του, στη χώρα. Έτσι, δημιούργησε στην Αυστρία δική του εταιρία με την επωνυμία M. KARATZIS & Co. με αντικείμενο την κατασκευή υλικών συσκευασίας για την αλλαντοποιία.

 

Εταιρία που την πούλησε για καλά λεφτά, το ’73, επιστρέφοντας στην Κρήτη, όπου άνοιξε πλέον τον ελληνικό Όμιλο Καράτζη.

 

Τι ήταν αυτό που τον έκανε, όμως διαφορετικό; «Ότι δε μεγαλοπιάστηκε ποτέ», λένε όσοι τον γνώρισαν. «Είχε 800 υπαλλήλους και όλους τους είχε σαν παιδιά του». Πήγαινε από τις 8, κάθε μέρα, στο γραφείο του, στο εργοστάσιο και άφηνε την πόρτα του ανοιχτή. Η κίνηση δεν ήταν μόνο συμβολική. Έψαχνε την… ευκαιρία να πειράξει τους διευθυντές του, να κάνει χωρατά. Άνθρωπος ευγενικός, ποτέ δεν έλεγε «κάνεις λάθος», αλλά προτιμούσε να σου δείξει χαρτιά με αριθμούς που σου έδειχναν το σωστό και να πει «σύντεκνε, δες και δαύτο τι λέει». Κάθε φορά με υπομονή και λεβεντιά αντιμετώπιζε όλα τα προβλήματα. Η Νανά, ο Αντώνης, η Μαρίτα, η Εύα και ο Χάρης, ακολουθούν πιστά τα βήματα και τις παρακαταθήκες του.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ