Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Να μπουν όροι στην ανεξέλεγκτη ίδρυση πολυκαταστημάτων

 

Εκ των έσω δεν υπάρχει σωτηρία. Μόνο με το ευρωομόλογο και την επιμήκυνση του χρέους

 

Γροθιά στο «μαχαίρι» της τρόικας, αλλά και της κυβέρνησης χτυπάει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης με την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, που ετοιμάζει αλλά και με τον κώδωνα του κινδύνου εξαφάνισης των εμπορικών καταστημάτων από την αθρόα ανάπτυξη πολυκαταστημάτων και την εισβολή των πολυεθνικών μεγαθηρίων.

 

«Παρατηρείστε τι γίνεται τελευταία. Όπου κλείνουν εμπορικά καταστήματα, εμφανίζονται πολυχώροι, ακόμα και σε εμπορικούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού. Έτσι όπως πάμε σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν εμπορικά καταστήματα» τονίζει ο κ. Κορκίδης, στην εκ βαθέων συνέντευξή του στην «Deal».

 

Αυτός όμως είναι ο νόμος της ελεύθερης αγοράς…

 

Ο νόμος της ελεύθερης αγοράς μιλάει για εύρυθμη λειτουργία και κανόνες, όχι για ολιγοπώλια. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν κανόνες. Όσα εγκαθίστανται σε περιοχές μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, δεν ενοχλούν. Έτσι, μπορούν να δουλέψουν και οι μικρότερες εμπορικές επιχειρήσεις. Όταν όμως υπάρχει ένα μεγαθήριο δίπλα σε ένα μικρότερο εμπορικό κατάστημα, είναι προδιαγεγραμμένος ο «θάνατός» του. Τι προτείνετε εσείς;

 

Πρέπει να αλλάξει άμεσα ο νόμος της ίδρυσης εμπορικών κέντρων. Δεν λέμε να καταργηθούν, αλλά πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στην ίδρυσή τους, με βάση τις χρήσεις γης και της εμπορικής πολεοδομίας. Είναι όμως και κάτι άλλο. Ενθαρρύνει η κυβέρνηση τις ξένες επενδύσεις. Σωστά. Όμως, όταν οι επενδύσεις γίνονται στον τομέα του λιανεμπορίου, δεν έχει καταλάβει κανείς ότι έτσι καταστρέφονται οι Έλληνες αντιπρόσωποι των πολυεθνικών. Όταν έρχεται η μητρική και ανοίγει κατάστημα στο εκπτωτικό «χωριό», για παράδειγμα δεν χρειάζεται τον Έλληνα αντιπρόσωπο.

 

Όλα αυτά όμως είναι μια πραγματικότητα… … που την φτιάχνει όμως η κυβέρνηση, όχι εμείς. Γι’ αυτό, πρέπει να βάλει κανόνες. Διαφορετικά δεν θα αντέξουμε για πολύ. Παρ’ όλα αυτά, εσείς προχωράτε στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων κόντρα στην τρόικα.

 

Φυσικά. Άλλωστε η τρόικα δεν… αντέχει να συναντηθεί μαζί μας. Εμείς έχουμε ζητήσει να δούμε και τους τρεις εκπροσώπους της, αλλά παρουσία υπουργών. Οι υπουργοί συμφώνησαν, αλλά η τρόικα δεν μας δέχεται. Άλλωστε, ξέρει τι θα της πιούμε. Ότι δεν συμφωνούμε με άλλη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό κι εμείς ήρθαμε σε συμφωνία με την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στο διήμερο 21- 23 Φεβρουαρίου, που θα είναι το επαναστατικό διήμερο των εργαζομένων θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις 1,5% – 1,6%. Κι ας έρθουν να μας πουν ό,τι θέλουν.

 

Προφανώς η κυβέρνηση δεν συμφωνεί.

 

Για να είναι ειλικρινής η κυρία Κατσέλη μας αφουγκράζεται. Δεν μπορώ να πω το ίδιο όμως και για τον κύριο Παπακωνσταντίνου. Αν θέλουν μισθούς των Βαλκανίων ή των ασιατικών χωρών και αποδοχές Φιλιππινέζων, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Όταν είπαν να κόψουν τον 13ο και 14ο μισθό, δεν είπαν ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι που είχαμε εισηγηθεί την ενσωμάτωση με τον βασικό μισθό. Έτσι, ο βασικός μισθός των 690 ευρώ θα πήγαινε στα 840 ευρώ.

 

Μπορεί να σας κατηγορήσουν για κομματική κόντρα με την κυβέρνηση και προσωπικά οφέλη.

 

Ευτυχώς που με ρωτάτε, για να το ξεκαθαρίσω. Πράγματι, ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και είμαι στέλεχός της. Στην Συνομοσπονδία όμως με εξέλεξαν ως άνθρωπο της αγοράς. Ούτε έμμισθος συνδικαλιστής είμαι, ούτε περιμένω τίποτε. Άλλωστε, αν έλεγα όσα λέω ως κομματικό στέλεχος θα αποδυναμωνόταν.

 

Ως στέλεχος της Ν.Δ. θα είστε και υπέρ του ευρωομολόγου.

 

Ναι, είμαι υπέρ του ευρωομολόγου αλλά και υπέρ της επαναγοράς των ομολόγων και επιμήκυνσης της αποπληρωμής τους με χαμηλότερο επιτόκιο. Δεν γίνεται αλλιώς. Εκ των έσω δεν υπάρχει σωτηρία. Αν δεν κόψουν τις δαπάνες του κράτους δεν θα αλλάξει τίποτε και θα ζούμε ισοβίως στη λιτότητα.

 

Τουλάχιστον θα εφαρμόζεται το 1 προς 5 για τους δημόσιους υπαλλήλους.

 

Δεν είναι 1 προς 5, είναι 1 προς 10 αλλά δεν το λένε. Για να φύγουν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε συντομότερο διάστημα από όσο υπολογίζουν. Μόνο του αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Πρέπει να υπάρξει μείωση του πολυδάπανου κράτους. Αν προβεί σε απολύσεις, όπως υπολογίζει, θα προστεθούν αυτοί στις 815.000 ανέργων στη χώρα. Πρόκειται για εθνική ντροπή.

 

Καθίζηση 35% του τζίρου της αγοράς

 

Μπορεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου να προχωράει σε αυξήσεις όμως τα μηνύματα από την αγορά είναι τραγικά. Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕ μία στις τέσσερις επιχειρήσεις κλείνουν. Εσείς τι στοιχεία έχετε.

 

Είναι χειρότερη η κατάσταση. Ένα στα έξι μαγαζιά στην Αιόλου, ιστορικό εμπορικό δρόμο της Αθήνας έβαλαν λουκέτο. Και συνεχώς κλείνουν. Την περίοδο των εορτών η πτώση της αγοράς έφθασε το 25% ενώ τις δύο πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων είχαμε πτώση 10%. Συνολικά δηλαδή μέσα σε ενάμιση μήνα η πτώση του τζίρου έφτασε το 35%. Τεράστιο νούμερο και σήμα κινδύνου για την αγορά. Ο κόσμος φοβάται να αγοράσει πλέον. Τέσσερις στους δέκα αποφασίζουν να καταναλώσουν και πολύ μικρότερα ποσά από ότι πριν ένα χρόνο, ακόμα κι αν υπήρχε κρίση. Εμείς θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα όταν ολοκληρωθεί η δική μας έρευνα. Πάντως, η αγορά χρειάζεται τόνωση και από τις Τράπεζες αλλά κυρίως από την κυβέρνηση με αναπτυξιακές προσπάθειες και όχι άλλα μέτρα, όπως μας απειλούν.

 

Οι αντιδράσεις πάντως των εμπόρων είναι υποτονικές. – Κρατάμε χαμηλούς τόνους, αλλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Πώς μπορείς άλλωστε να αντιδράσεις, όταν σου επισείουν την εκλογική απειλή ή την ασφαλιστική εξαθλίωση;

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ