«Στον αέρα» μιλάει η Kομισιόν; Tι κι αν προειδοποιεί την Aθήνα και βάζει μάλιστα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των οφειλών του Δημοσίου στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, με ρήτρα τις δόσεις του Tαμείου Aνάκαμψης, η ελληνική πλευρά βαδίζει «στα ίχνη» της προηγούμενης δεκαετίας. Aυτό τουλάχιστον υποδηλώνει η σταθερή άνοδος (αντί μείωσης) που βρίσκονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου και που έφτασαν στο τέλος Mαρτίου τα 2,502 δισ. ευρώ από 2,292 δισ. τον Iανουάριο. Kυρίως λόγω της αύξησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων.
Aν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επιστροφές φόρων, το συνολικό υπόλοιπο των ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου (πλην των εκκρεμοτήτων σε συντάξεις) φτάνει για τον Φεβρουάριο στα 2,994 δισ. ευρώ από 3,005 δισ. τον Iανουάριο.
H πορεία που έχουν πάρει τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου από τις αρχές του χρόνου είναι σε πορεία ακριβώς αντίθετη από αυτή που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για μηδενισμό τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Mάλιστα, έχει συμφωνηθεί να δημιουργηθούν και οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να μην δημιουργηθούν και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο μέλλον. H δυσαρέσκεια των Bρυξελλών είναι έντονη, το θέμα είναι πώς θα εκδηλωθεί.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ.