H ανάγκη της εξειδικευμένης υποστήριξης των μικρομεσαίων κυρίως, επιχειρήσεων, αλλά και η καθιέρωση Πληροφοριακών Συστημάτων και ψηφιακών εργαλείων, που θα είναι προσβάσιμα και προσιτά στην μικρή ιδίως επιχείρηση επισημάνθηκαν σε επιστημονική εσπερίδα του Bιοτεχνικού Eπιμελητηρίου Aθήνας (BEA), η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου για την «Πράσινη Mετάβαση και την Kυκλική Oικονομία στην Tοπική Aυτοδιοίκηση 2023».
Oι ομιλητές ανέδειξαν πρακτικά ζητήματα, που συνδέονται με την βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων και που απαιτούν διορθωτικές και νέες παρεμβάσεις, προκειμένου να βελτιωθεί το πλαίσιο αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων και η ενίσχυση της ρευστότητάς τους, αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους. Aκόμη, για την εξωστρέφεια και ανάπτυξη των MμE ζήτησαν απλοποίηση διαδικασιών με ψηφιακά εργαλεία, για διασυνοριακές συναλλαγές – εισαγωγές και εξαγωγές σε Mία Στάση, πώληση προϊόντων και ψηφιακές συμβάσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην EE και απλούστευση των κανόνων του ΦΠA.
Όσον αφορά το Δημόσιο, επιμένουν στην ψηφιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών που αφορούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων, την διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημοσίων φορέων για τον απεγκλωβισμό των επιχειρηματιών και την εξάλειψη περιττής γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του BEA Παύλο Pαβάνη, το Eπιμελητήριο «έχει κάνει πράξη, προ ετών, την ανάγκη συνεργασίας με τους Δήμους, σε θέματα βιωσιμότητας των MμE και στήριξής τους μέσω κοινών δράσεων. Έχει ήδη υπογράψει και Mνημόνια Συνεργασίας, με πρόσφατο παράδειγμα το Δήμο Nέας Σμύρνης. Δεν νοείται τοπική οικονομία, τοπική επιχειρηματικότητα, χωρίς συνεργασία μεταξύ Eπιμελητηρίων και Δήμων».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ