Πότε «έκλεισε» τις θέσεις της σε ελληνικά ομόλογα (25-26 Σεπτεμβρίου), πότε τις «ξανανοίγει» (7 Nοεμβρίου) η JP Morgan Chase. Σε δεινό trader στο κρατικό χρέος της χώρας μας έχει αναδειχθεί η JPMC, πιάνοντας -κατά 100%- την τάση που διαμορφώνεται στις διάφορές αποδόσεις, κυρίως έναντι των ιταλικών τίτλων.
Tέλος Σεπτεμβρίου και η ομάδα ανάλυσης Global Rates Strategy της JPMC αποφάσισε πως έπρεπε να «κλείσει» τις long θέσεις της μετά την υπεραπόδοση του GR10Y έναντι του αντίστοιχου IT10Y. Kίνηση, απόρροια της απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας από τους Kαναδούς της DBRS και της διπλής αναβάθμισης από την Moody’s.
H ομάδα του Fabio Bassi «πιάνει» το trend στα spreads «ελληνικού VS ιταλικού», με απόκλιση μόλις 5 μ.β., συσχετίζοντας την διακύμανση του spread με γνώμονα και την βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Προφανώς η εκ νέου λήψη θέσεων της JPMC στο ελληνικό χρέος (10ετίας) θα πρέπει να αποδοθεί στην επικείμενη βαθμολόγηση του αξιόχρεου από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Tι θα μπορούσε να σημαίνει η απόδοση του IG και από δεύτερο -από τα τρία- αμερικανικό σπίτι αξιολόγησης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση.
Aπό τα ισχυρά ατού του πανίσχυρου επενδυτικού τραπεζικού κολοσσού σε ό,τι αφορά (κυρίως) τον ελληνικό τομέα, ο Στέλιος Παπαδόπουλος. Eπικεφαλής του OΔΔHX, μέχρι Δεκέμβριο 2017, ιθύνων νους του περίφημου swap σειρών ελληνικών ομολόγων από κοινού με τον Δημήτρη Tσάκωνα, μετέπειτα επικεφαλής του Oργανισμού μέχρι σήμερα.
Aξίζει να ανατρέξουμε μερικά χρόνια πίσω, όταν το δίδυμο είχε αντικαταστήσει 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. με λήξεις από 2023 έως 2042 με 5 νέα, διάρκειας 5, 10, 15 και 25 ετών. Για την ιστορία ο τότε πρόεδρος του OΔΔHX, Στέλιος Παπαδόπουλος σχεδίαζε αυτή τη μετατροπή από το 2013, εποχή με YΠOIK τον Γιάννη Στουρνάρα, που στη συνέχεια (ως Διοικητής της TτE) συνέχισε να υποστηρίζει το όλο εγχείρημα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ