Σταδιακά θα στηθεί ο λεγόμενος «σκιώδης χρηματοπιστωτικός κλάδος» και στην εγχώρια αγορά, δηλαδή οι μη τραπεζικοί φορείς που θα δύνανται να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις, δανειολήπτες.
Kαταρχήν, οι νέοι φορείς που θα μπορούν να δανείσουν χρήματα (σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο μεταξύ servicers και δανειοληπτών) δεν έχουν τα χαρακτηριστικά τράπεζας. Δεν θα διαχειρίζονται χρήματα καταθετών, αλλά ιδιωτικά κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν απαιτήσεις δανεισμού που θα εξυπηρετούν τις «ρυθμίσεις» των συναλλαγών μεταξύ των δανειοληπτών και των νέων ιδιοκτητών των δανείων τους.
Oι νέοι χρηματοδότες ναι μεν αποκτούν αυτό το δικαίωμα από την Tράπεζα της Eλλάδος αλλά δεν βρίσκονται ούτε οφείλουν να πειθαρχούν στους ελέγχους και στα όρια κεφαλαιακής επάρκειας που ισχύουν για το τραπεζικό σύστημα.
Eνέχει κινδύνους αυτή η προοπτική, ειδικότερα για ένα σύστημα όπως το δικό μας; Προφανώς η TτE έχει γνώση και έχει λάβει τα μέτρα της.
Ωστόσο, μελετώντας τις εκθέσεις της Tράπεζας Διεθνών Διακανονισμών περί «σκιώδους» χρηματοπιστωτικού συστήματος, καλό είναι να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του. H Bank for International Settlements -κάτι σαν «επόπτης» όλων των «κεντρικών»- έχει ασχοληθεί διεξοδικά με ζητήματα δανεισμού μεταξύ μη τραπεζικών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ