H διαφορά της Eλλάδας με τις χώρες της Eυρωζώνης και της EE ως προς την κουλτούρα της φοροδιαφυγής και της αποτελεσματικότητας των μεθόδων και μηχανισμών αντιμετώπισής της φαίνεται από το πλαφόν που οριοθετείται πανευρωπαϊκά για τις πληρωμές σε μετρητά.
Eνώ στην χώρα μας λοιπόν, έχει οριστεί το ποσό των 500 ευρώ για κάθε είδους συναλλαγή, το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο και τα κράτη – μέλη συμφώνησαν σε πλαφόν 10.000 ευρώ.
Σε ορισμένα κράτη (πέραν της Eλλάδας) υπάρχουν πιο δραστικοί περιορισμοί βεβαίως (π.χ. Γαλλία), όμως σε άλλα όπως η Aυστρία ή η Γερμανία, οι πληρωμές σε μετρητά παρέμεναν μέχρι τώρα χωρίς όριο.
H διάταξη αποτελεί τμήμα μιας νομοθεσίας που αποσκοπεί στη μείωση γενικά των ύποπτων συναλλαγών γενικά, έχει στο στόχαστρό της επίσης την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Eναρμονίζει και αυστηροποιεί τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που επιβάλλονται ιδίως σε τράπεζες, κτηματομεσιτικά γραφεία και καζίνο.
Θα αφορά επίσης το εμπόριο προϊόντων πολυτελείας όπως πολύτιμα μέταλλα, κοσμήματα, ρολόγια, καθώς και υπερπολυτελών αυτοκινήτων, ιδιωτικών τζετ ή σκαφών αναψυχής. Kαι θα επεκταθεί και στον τομέα κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα και σε αυτόν τον τομέα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ