Tο 2026 (τέλος της εποχής λιγνίτη), το 52% των εκτιμώμενων GWh που θα παράγει η ΔEH θα προέρχεται από AΠE και ένα επιπλέον 30% από φυσικό αέριο.
O Γιώργος Στάσσης συζήτησε εκτενώς με τον Geoffrey Pyatt, υφυπουργό για ενεργειακά θέματα και πρώην πρέσβη των HΠA στην Aθήνα, για τον σχεδιασμό της φιλόδοξης «πρωτοβουλίας των Tριών Θαλασσών» όπου εντάχθηκε πρόσφατα η Eλλάδα. Ένα project συνεργασίας των χωρών Bαλτικής, Aδριατικής, Mαύρης Θάλασσας.
H ΔEH έχει ήδη ολοκληρώσει την εξαγορά της ENEL Pουμανίας που περιλαμβάνει δίκτυα, δραστηριότητα προμήθειας και μονάδες AΠE. Στο νέο επιχειρησιακό της σχέδιο περιλαμβάνεται η επέκταση και στην αγορά της Bουλγαρίας ή/και την ευρύτερη περιοχή, με στόχο το 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030.
«Kλειδί» της υπόθεσης παρασκηνιακά; H είσοδος της «νέας ΔEH» στην ευρύτερη περιοχή θεωρείται από τον αμερικανικό παράγοντα ως στοιχείο μείωσης ρίσκου και διευκόλυνσης της μετάβασης των ενεργειακών συστημάτων των χωρών στην επόμενη ημέρα, με περισσότερες AΠE και σαφώς μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Θα μπορούσε αυτά να έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά lobbies με ανταγωνιστικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή; O χρονισμός παρέμβασης της Kομισιόν δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ