Σοβαρό αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένουν κοινωνικοί φορείς της χώρας, καθώς το 59% των μικρών εξαγωγικών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου δραστηριοποιείται στην αγορά των ΗΠΑ.
Παράλληλα, η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών συνιστά την αποφυγή αντιποίνων, σημειώνοντας ότι «η ανταπόδοση θα εντείνει τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, θα επιβραδύνει τις επενδύσεις και θα ενισχύσει την αστάθεια των τιμών».
Καταστροφικές επιπτώσεις αναμένονται και στη μεταποίηση, καθώς οι δασμοί 25% στα αυτοκίνητα, στο ατσάλι και το αλουμίνιο ενδέχεται να έχουν ζημίες για τον βρετανικό βιομηχανικό τομέα και να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας. Οι ενώσεις των ΜμΕ ζητούν έκτακτη κυβερνητική ενίσχυση για τη στήριξη όσων κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω των επιπτώσεων των δασμών.
Σημαντικά εκτεθειμένη και η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά αυτοκινήτων της Βρετανίας μετά την Ε.Ε. (101.000 αυτοκίνητα το 2024), που αντιπροσωπεύουν το 16,9% των συνολικών εξαγόμενων αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα (7,6 δισ. λίρες σε εξαγωγές, 663 εκατ. λίρες εισαγωγές σε αξία). Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι λιγότερο σημαντική αγορά για τις ΗΠΑ, καταλαμβάνοντας τη 6η θέση στις εισαγωγές αυτοκινήτων, μετά το Μεξικό, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ε.Ε. και τη Νότια Κορέα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 11/4/2025)