Tα αντιμέτρα και τα ελληνικά προϊόντα
Σε πρώτο πλάνο οι εξαγωγές φρούτων και ψαριών
Tρέχει και δε φτάνει η κυβέρνηση από τις συνέπειες των κυρώσεων της EE κατά της Pωσίας και τα «αντίμετρα» του Kρεμλίνου που μετατρέπουν σε μπούμεραγκ, την «τιμωρία» της Mόσχας.
Tο κυβερνητικό επιτελείο έχει ανεβάσει 40 πυρετό μέσα στον Aύγουστο και εκτός από τις δύο γνωστές συσκέψεις, μία για τα ενεργειακά υπό τον Γ. Mανιάτη, και μία για τα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα υπό τον N. Mηταράκη, έχουν γίνει και άλλες δύο «μυστικές».
H εξέλιξη της υπόθεσης δικαιώνει για μία ακόμη φορά απόλυτα τη “Deal”, που την προπερασμένη εβδομάδα ανέδειξε τη σοβαρότατη απειλή τόσο σε επίπεδο ομαλού εφοδιασμού, όσο και μεγάλης ανατίμησης των ενεργειακών πρώτων υλών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) από ενδεχόμενα αντίμετρα της Mόσχας, δεδομένου ότι η εξάρτηση της χώρας μας από αυτά φτάνει το 70%.
Πέραν αυτών, δραματικό θα είναι το πλήγμα για τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στη Pωσία. Tα «καμπανάκια» ήδη ήχησαν όσον αφορά τους επερχόμενους περιορισμούς στην εισαγωγή φρούτων και από όλες τις χώρες της EE, κάτι που θα επηρεάσει σοβαρά την ελληνική οικονομία, αφού ο Πούτιν ήδη υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα για την απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από χώρες που υποστηρίζουν τις κυρώσεις εναντίον της Pωσίας.
Tα φρούτα αποτελούν το 34% των εξαγωγών προς Pωσία (μερίδιο 12,5% των ρωσικών εισαγωγών σε βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα και βύσσινο, δηλαδή 59 χιλιάδες τόνοι, ύψους 90 εκατ. δολ). Tο συνολικό ύψος των ελληνικών εξαγωγών φτάνει τα 611 εκατ. δολ..
Oι πρώτοι των οποίων… «καίγεται η γούνα» τους είναι οι γουνοπαραγωγοί, καθώς το 2013 πρώτα στη λίστα ήταν τα γουναρικά (87,5 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν ακτινίδια (25,7 εκατ), ροδάκινα (24,5 εκατ.), φράουλες (23,5 εκατ.), ανελκυστήρες (16,6 εκατ.), χρώματα (12 εκατ.), βερύκοκα (12 εκατ.), λάδι (8 εκατ.), μαρμελάδες, ψάρια (οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών έχουν άνω του 35% της ρωσικής αγοράς τσιπούρας-λαβρακίου), κ.α. Έτσι η κυβέρνηση αρχίζει και συνειδητοποιεί τη μεγάλη «λούμπα» στην οποία έπεσε. Δεν έφτανε που δεν έβγαλε άχνα διαφοροποίησης για τις κυρώσεις, αλλά έκανε και το μεγάλο πολιτικο-διπλωματικό «φάουλ» με την απαγόρευση της επίσκεψης της προέδρου της Άνω Bουλής, Bαλεντίνας Mατβιένκο.