Σταθερό το επιτόκιο προς το παρόν στη Βρετανία.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για μείωση 0,5%. Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση της Βρετανικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο του 2010 διχάζει τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, όσον αφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης της αγοράς.
Αναλυτικά, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στη Μεγάλη Βρετανία υποχώρησε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για μείωση 0,5%. Εντούτοις, σε ετήσια βάση, η Βρετανική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 1,5%, σε σχέση με το 2009. Όπως όμως, υποστηρίζει στην έκθεσή της η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, η σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται στον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων 100 ετών στη περιοχή τόσο της Αγγλίας, αλλά και της Ουαλίας, γεγονός που οδήγησε σε «πάγωμα» τις δραστηριότητες του κατασκευαστικού κλάδου.
Σημειώνεται σχετικά, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε στα ίδια επίπεδα το βασικό επιτόκιο δανεισμού τον Φεβρουάριο, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Η ευρύτερη εικόνα της Βρετανικής οικονομίας ωστόσο, διχάζει τα στελέχη της ΒΟΕ για την άσκηση της μελλοντικής οικονομικής πολιτικής της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα (4% τον Ιανουάριο) έως το 2012, παρόλο που στο δ’ τρίμηνο του 2010 οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,1% – για πρώτη φορά από το β’ τρίμηνο του 2009 – και η επενδυτική δραστηριότητα περιορίστηκε κατά 2,5%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Στον αντίποδα, οι εξαγωγές την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 2,3%, όπως και οι εισαγωγές κατά 3%. Όπως επισήμανε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Αγγλίας Marvin King, η ανάκαμψη της Βρετανικής οικονομίας δεν αναμένεται να έρθει με ομαλό τρόπο. Και μπορεί η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο δανεισμού τον Φεβρουάριο, ωστόσο τρία σημαίνοντα στελέχη της ψήφισαν υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου, προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.