Πιέσεις για αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία της Ιρλανδίας, η οποία επιτρέπει σε αμερικανικούς κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως είναι η Apple και η Google να πληρώνουν ελάχιστους φόρους για τα κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητές τους, δέχεται ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Michael Noonan.
Το λεγόμενο «double Irish», στο πλαίσιο του οποίου οι εταιρείες μεταφέρουν τις πληρωμές για τα δικαιώματα της πνευματικής περιουσίας τους από μία ιρλανδική θυγατρική σε άλλη, η οποία βρίσκεται σε φορολογικό παράδεισο, προκαλεί έντονες επικρίσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα σύστησε να δοθεί ένα τέλος σε τέτοιου είδους πρακτικές.
Πάντως, εκτιμάται ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, ώστε να δει τι θα κάνουν και οι άλλες χώρες που έχουν δεχθεί παρόμοιες συστάσεις από τον ΟΟΣΑ.
Εν των μεταξύ, η ιρλανδική οικονομία έτρεξε με ρυθμούς 5,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, αν και μεγάλο μέρος της ανάκαμψης είναι αισθητό μόνο στο Δουβλίνο, με αποτέλεσμα μέρος των πολιτών να νιώθει ότι μένει πίσω από αυτή την τάση. Έτσι, το περασμένο Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί βγήκαν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της κυβέρνησης να αρχίσει να τους χρεώνει για το νερό που καταναλώνουν, από τις αρχές του έτους επόμενου έτους.
Η Ιρλανδία πέρασε την οικονομική κρίση και την εποχή του δικού της μνημονίου με σχετικά λίγες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, σε σχέση με τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Όμως, αποδεικνύεται ότι οι λογαριασμοί του νερού, σε μία χώρα που είχε συνηθίσει να απολαμβάνει δωρεάν υπηρεσίες ύδρευσης τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.