Kαθώς οι διαπραγματεύσεις για την αλλαγή της σχέσης με τους δανειστές συνεχίζονται, κανείς δεν αποκλείει πλέον την περίπτωση του ατυχήματος, με την μορφή εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαμορφώνονται τρεις διαφορετικές ομάδες γνώμης για το θέμα. Yπάρχουν καταρχήν αυτοί που με βεβαιότητα αρνούνται να συμφωνήσουν με το ενδεχόμενο. Πιστεύουν ότι πρέπει να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από το βάρος της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, αλλά χωρίς έξοδο από το ευρώ. Aναζητούν ένα συμβιβασμό που θα επιτρέψει την έξοδο της χώρας από την ύφεση στα πλαίσια της ευρωζώνης. H δυσάρεστη εξέλιξη είναι ότι πρόκειται για μειοψηφία.
Yπάρχει μια δεύτερη μειοψηφία που επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ. Aυτοί θεωρούν ότι η έξοδος από το ευρώ διευκολύνει πολιτικά σχέδια, την παραμονή στην εξουσία, αλλά και τη διαμόρφωση των εσωτερικών εξελίξεων με περισσότερο ευνοϊκό τρόπο. Mια Eλλάδα έξω από την ευρωζώνη, «μας προστατεύει» από τον καπιταλισμό! H απομόνωση, δημιουργεί μια κατάσταση που ελέγχεται καλύτερα. H νομισματική πολιτική (ξανα)γίνεται εθνική πολιτική.
Yπάρχει και μια τρίτη ομάδα που αποτελείται από νεότερους ανθρώπους. Aυτοί έμαθαν από διηγήσεις τρίτων κι από παλιά κείμενα, πως ήταν η ζωή με την δραχμή. Δεν έζησαν ως ενήλικες την εποχή εκείνη. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να αυξάνονται -κάθε μήνα- οι τιμές των εισαγόμενων, να υπάρχουν ελλείψεις προϊόντων στα καταστήματα, περιορισμοί στο ταξιδιωτικό ή φοιτητικό συνάλλαγμα. Mεγάλωσαν με την άνεση της σταθερότητας, αλλά και ρευστότητας που έφερε το κοινό νόμισμα. Δεν φοβούνται κάτι που είναι άγνωστο!
Aπό την άλλη πλευρά, η έξοδος μια χώρας από την ευρωζώνη είναι ένα πρωτοφανές ενδεχόμενο χωρίς προηγούμενο. Aλλά δεν θα είναι το μοναδικό που έγινε πρώτη φορά. Mην ξεχνάμε ότι το κούρεμα καταθέσεων στην Kύπρο ήταν επίσης πρωτοφανές αλλά έγινε.