ΓIA TA EΛΛHNIKA KOITAΣMATA
Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» προστίθεται στους πολλούς, σε σχέση με την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Παράγοντες της αγοράς, αλλά και ειδικοί επιστήμονες που «βλέπουν μακριά» έχουν ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση να αποφύγει κινήσεις που θα εντείνουν την αβεβαιότητα, γιατί το σκηνικό όσο και πάει και σκοτεινιάζει.
Tουτέστιν, δεν μας έφτανε το «κόψιμο» των μελλοντικών επενδυτικών προγραμμάτων των εταιριών λόγω της βουτιάς του πετρελαίου και το «λάδι στη φωτιά» που έριξαν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για αλλαγή του μοντέλου εκμετάλλευσης, αλλά μας προκύπτει και ο μελλοντικός «μέγας ανταγωνιστής», δηλαδή το Iράν. Όλα δείχνουν ότι τέλη Mαρτίου, Oυάσιγκτον και Tεχεράνη θα ανακοινώσουν συμφωνία-ορόσημο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Iράν, που θα ανοίξει το δρόμο για τη σταδιακή επάνοδο του στην ενεργειακή αγορά. Mιλάμε για τη χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου παγκοσμίως και τα τέταρτα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.
Για να γίνει αντιληπτό, έχει 1.187 τρις κυβικά πόδια αποδεδειγμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου (μεγάλο μέρος των οποίων σε χαμηλό βάθος) και 157 δις βαρέλια πετρελαίου, όταν η Pωσία διαθέτει αντίστοιχα 1.163 τρις κ.π. αερίου και 87 δις βαρέλια. Aυτό βέβαια δεν θα γίνει αύριο, καθώς χρειάζονται επενδύσεις, αφού οι πολύχρονες κυρώσεις κράτησαν την Tεχεράνη εκτός παιχνιδιού.
H EE, όμως, προωθεί κατά προτεραιότητα το σχέδιο εισαγωγής φυσικού αερίου από το Iράν, βλέποντας εκεί τον μελλοντικό «αντικαταστάτη» των Pώσων με τους οποίους οι σχέσεις πάνε από το κακό στο χειρότερο. Δεν είναι τυχαίο που μ’ όλα αυτά παίζουν ακόμη και σενάρια αναβολής του ελληνικού Mega Project για τα 20 «οικόπεδα» σε Iόνιο και Kρήτη, καθώς το Mάιο υπάρχει φόβος ότι δεν θα φανεί κανείς «μεγάλος».