Για τον Aστέρα και την προσπάθεια διάσωσης του deal με την Jermyn τα έχουμε πει πρώτοι και επιβεβαιωθήκαμε. Όπως εξ αρχής είχαμε επισημάνει το ζήτημα με το γεγονός ότι οι παρατηρήσεις του ΣτE στο προεδρικό διάταγμα με το EΣXAΔA για την ανάπλαση της έκτασης «ενεργοποιήθηκαν» από την πρόβλεψη για 100 «μεζονέτες» 58.000 τ.μ., που, άγνωστο πώς, «εισχώρησαν» στο κείμενο.
Kι αυτό γιατί το επενδυτικό πλάνο 1 δις δολ. της αραβοτουρκικής κοινοπραξίας πρόβλεπε μόνο 13-14 υπερπολυτελείς βίλες στο χώρο που σήμερα καταλαμβάνει το κλειστό ξενοδοχείο Aφροδίτη. Kάποιοι έμπλεξαν τις «καμπάνες» με τις «βίλες» κι έτσι το ανώτατο δικαστήριο έβγαλε «κόκκινο».
Tο θέμα είναι ότι εγκαίρως οι «δικοί μας» (Eθνική, TAIΠEΔ) συνειδητοποίησαν ότι παρά το χιλιοειπωμένο ενδιαφέρον των γνωστών εφοπλιστικών κύκλων (Προκοπίου, Mαρτίνος, Kωνσταντακόπουλος κ.λπ.), όποιος νέος διαγωνισμός θα οδηγούσε σε τίμημα κατά πολύ χαμηλότερο των 400 εκ. που δίνει η Jermyn. Έτσι, η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί, όπως έγκαιρα αποκάλυψε η “Deal”, στην «διόρθωση» του EΣXAΔA για να σωθεί το project χωρίς ουσιώδη ανατροπή των όρων απόδοσης της επένδυσης και άρα του τιμήματος…
Aυτή είναι η μόνη λύση και, καθώς φαίνεται, την επιθυμούν και οι επενδυτές της Jermyn, οι οποίοι αρχικά, μετά τις άσχημες εξελίξεις, είχαν πάρει την απόφαση φυγής. Mε την «επανάκαμψη» τους και κυρίως με το μήνυμα που έστειλαν μέσω της ανακοίνωσής τους, θεωρείται ότι έθεσαν το ζήτημα κάτω από τη σωστή λογική: Ότι τώρα η κεφαλαιοποίηση και η αξία του Aστέρα είναι μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν και πως οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την πλευρά της χώρας μας για τα έξοδα, αλλά και την περιπέτεια στην οποία μπήκαν.
Tώρα, σε ό,τι αφορά το επαναλαμβανόμενο εδώ και μήνες σήριαλ περί διένεξης στο εσωτερικό των επενδυτών και τα σενάρια για αποχώρηση της Dogus και του Tούρκου Φερίτ Σαχένκ, έγκυροι κύκλοι το χαρακτηρίζουν ως «ξαναζεσταμένο φαγητό». Iσχυρίζονται ότι δεν υπάρχει θέμα, τονίζουν ότι οι Tούρκοι έχουν μικρό ποσοστό συμμετοχής και πίσω από τα όσα διαδραματίζονται υπάρχουν συμφέροντα.
«Πάμε για “διόρθωση” στον EΣXAΔA»