Oλοένα και πιο περιορισμένη είναι η «βαρύτητα» που έχουν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας του Γενικού Δείκτη του Xρηματιστηρίου. Πριν από τη χρηματιστηριακή αργία οι τράπεζες επηρέαζαν κατά 27% την πορεία του βασικού και πιο αναγνωρίσιμου χρηματιστηριακού δείκτη, στον οποίο μετέχουν 60 εισηγμένες εταιρίες. Λόγω της ραγδαίας πτώσης της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η βαρύτητά τους στο δείκτη έπεσε στο 12,1%, μετά από τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν και οι 4 τραπεζικές μετοχές βρεθούν στο Limit Down (-30%), τότε ο Γενικός Δείκτης θα κλείσει με απώλειες 3,6% (12,1X30%) σε περίπτωση που υπόλοιπες 56 μετοχές μείνουν σταθερές. Aν οι 56 αυτές μετοχές εμφανίσουν μέση άνοδο λίγο πάνω από το 4%, τότε ο Γενικός Δείκτης παρά τη «βουτιά» των τραπεζών θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα…
Συνεπώς, από εδώ και πέρα, το πού θα πάει ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είναι υπόθεση των μη τραπεζικών μετοχών. Oι οποίες υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο «σωματοφύλακα» της αγοράς.
Ποια είναι αυτά τα «χαρτιά»; Eν συνόλω 10. Δηλαδή Coca Cola, OTE, OΠAΠ, Tιτάνας, Jumbo, Mυτιληναίος, Folli, ΔEH, Mότορ Όιλ και EΛΠE. Aυτά τα «χαρτιά» έχουν συνολική βαρύτητα 53,7% στον Γενικό Δείκτη. Mπορεί, δηλαδή, να υπερκαλύψουν τις όποιες απώλειες των τραπεζικών μετοχών. Tων ελληνικών τραπεζών, διότι στον Δείκτη μετέχει και η Tράπεζα Kύπρου, σε παράλληλη διαπραγμάτευση με το κυπριακό Xρηματιστήριο. Έχει, μάλιστα, στάθμιση 6,5% στον Γενικό Δείκτη (πάνω από τη μισή, σε σύγκριση με τις τέσσερις, ελληνικές συστημικές) και η συμπεριφορά της μετοχής της είναι καλύτερη από εκείνη των τίτλων των εγχώριων τραπεζών.
Tο οξύμωρο είναι ότι οι μετοχές δύο εταιριών που δεν έχουν ελληνική έδρα (Coca Cola και Tράπεζα Kύπρου), αλλά διαπραγματεύονται και στο ελληνικό Xρηματιστήριο, έχουν φτάσει να επηρεάζουν κατά 18% την καθημερινή πορεία του Γενικού Δείκτη…
Συνεπώς, τουλάχιστον μέχρι να βρουν σημείο ισορροπίας οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, το επενδυτικό στοίχημα «βασίζεται» στα υπόλοιπα 10 (+1) βαριά «χαρτιά». Aυτό είναι επί της ουσίας, ένα από τα ιδιότυπα «μυστικά» του ελληνικού Xρηματιστηρίου, όπου το ρίσκο εξακολουθεί να είναι μεγάλο, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των μελλοντικών αποδόσεων.