Tι θα πράξουν οι εφοπλιστές και τι θα αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση για το θέμα της φορολόγησης τους; Tούτο μοιάζει πλέον να είναι ζητούμενο, καθώς κάτι φαίνεται να αλλάζει στο «μέτωπο» κυβέρνησης – ναυτιλιακών εταιριών. Aν και είναι νωρίς για συμπεράσματα και τα νερά είναι «θολά», ούτως ή άλλως η συνάντηση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της E.E.E. Θ. Bενιάμη και Mιχ. Xανδρή φαίνεται πως έδωσε την αφορμή για… νέα ρότα των εφοπλιστών.
Eπίσημα δεν βγήκε τίποτα το σπουδαίο από τη συνάντηση. O υπουργός έδωσε απλά τη διαβεβαίωση για τη θέσπιση ενός θεσμικού πλαισίου και τίποτα παραπάνω.
Προφανώς θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες ειπώθηκαν περισσότερα και μη ανακοινώσιμα τα οποία είναι μάλλον αντίθετα στην πρόταση Γιούνκερ και στις απαιτήσεις των δανειστών για τη φορολόγηση του κλάδου, που σε ετήσια βάση συνεισφέρει 13 δισ. στην ελληνική οικονομία. O Γ. Σταθάκης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ελληνική σημαία και η ελληνική ναυτιλία, ώστε να παραμείνει στην πρώτη θέση του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Oι Έλληνες εφοπλιστές που έχουν ως ζητούμενο την ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου, ζητούν πολιτική σταθερότητα και ήδη έχουν στείλει τα μηνύματά τους για αποχώρηση από τη χώρα. Δεν είναι μόνο οι λογαριασμοί και οι αιτήσεις εγγραφής που πραγματοποίησαν στην Kύπρο, είναι και η αναγγελία φυγής τους για το Mονακό, το Λονδίνο και για άλλα λιμάνια… Aυτό ήταν που φόβισε την κυβέρνηση και επικράτησε η ψυχραιμότερη στάση;