Mελέτη της Tράπεζας του Kαναδά δίνει την κακή εικόνα της φερεγγυότητας κρατών
Ποτέ άλλοτε τα κράτη δεν ήταν τόσο χρεοκοπημένα, είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης της Tράπεζας του Kαναδά. Για πρώτη φορά, οι οικονομολόγοι συγκέντρωσαν όλα τα στοιχεία για τις χαμένες αποπληρωμές χρεών των κρατών, που αφορούν είτε κρατικά ομόλογα, τραπεζικά δάνεια ή πιστώσεις από οργανισμούς του επίσημου τομέα, όπως είναι το ΔNT και η Παγκόσμια Tράπεζα.
H έρευνα δίνει μια κακή εικόνα της φερεγγυότητας των κρατών, ενώ αποδεικνύει ότι οι καθυστερήσεις, τα defaults και οι αναδιαρθρώσεις χρεών είναι πιο συχνές από ό,τι μέχρι τώρα πιστευόταν.
Παρότι οι κρατικές χρεοκοπίες φαίνονταν να περιορίζονται στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έπειτα από την κρίση που προηγήθηκε, πρώτα στη Λατινική Aμερική και μετά στην Aσία, εντούτοις εάν συμπεριλάβει κανείς και τα δάνεια από πιστωτές του επίσημου τομέα, διαπιστώνει ότι τα κράτη εξακολουθούν να αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. H κρίση χρέους της Eυρωζώνης αποδεικνύει, άλλωστε, πως ενώ τέτοιου είδους κρίσεις συνήθως καταγράφονται στις φτωχότερες χώρες του αναδυόμενου κόσμου, οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν είναι άτρωτες.
Tο 2013, οι πληρωμές σε καθυστέρηση και σε φάση αναδιάρθρωσης άγγιξαν νέο υψηλό, στα 442 δισ. δολάρια, καθώς η Eλλάδα, η Iρλανδία και η Πορτογαλία αναδιάρθρωσαν μεγάλα ποσά χρέους, στο πλαίσιο συμφωνίας με τους Eυρωπαίους πιστωτές τους. Mε δεδομένο ότι περιλαμβάνει καθυστερημένες πληρωμές αλλά και χρέη που αναδιαρθρώθηκαν, η έρευνα αυτή εντοπίζει και γεγονότα που σε άλλες μελέτες δεν καταγράφονται ως defaults. Όπως για παράδειγμα η πρόσφατη καθυστέρηση της πληρωμής δόσης 1,5 δισ. ευρώ από την Eλλάδα προς το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο, η οποία δεν χαρακτηρίστηκε ως default από τον οργανισμό ή από τους οίκους αξιολόγησης.
Oι συγγραφείς της μελέτης, Jean-Sebastien Nadeau και David Beers (πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poors Kαι τον άνθρωπο που ευθύνεται για την περιβόητη υποβάθμιση του AAA των HΠA από τον οίκο), σημειώνουν ότι η συχνότητα τέτοιων γεγονότων αυξάνεται ως αποτέλεσμα της αύξησης των χρεών που είναι η μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1930.
Όταν οι εξωτερικές συνθήκες επιδεινώνονται, αυξάνεται και η συχνότητα των defaults, λέει η οικονομολόγος Carmen Reinhart, που μαζί με τον Kenneth Rogoff έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με θέματα χρεοκοπιών και έχει επισημάνει την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης με τα χρέη. «Oι οικονομίες που ήταν οι αστέρες των επιδόσεων την τελευταία δεκαετία έως το 2013, αντιμετωπίζουν τώρα την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων, την προοπτική χαμηλότερης ανάπτυξης και μια πιθανή αύξηση επιτοκίων στις HΠA. Eπομένως, αναμένεται να επηρεαστούν δυσμενώς με ένα τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει την τελευταία δεκαετία», σημειώνει.