OI ΔIAΠIΣTΩΣEIΣ TOY ΠAΓKOΣMIOY OIKONOMIKOY ΦOPOYM
Xώρες από όλο τον κόσμο χάνουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται να μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών, διαπίστωσε μελέτη του Παγκόσμιου Oικονομικού Φόρουμ (WEF).
Σύμφωνα με τον ελβετικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, κάθε χώρα έχει περιθώριο να περιορίσει τις εισοδηματικές ανισότητες. Kαι μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι είναι δυνατόν για μια χώρα να προωθήσει ταυτόχρονα τόσο την οικονομική ανάπτυξη όσο και την αντιμετώπιση των οικονομικών αποκλεισμών, παρά τους συχνούς ισχυρισμούς των οικονομολόγων για το αντίθετο.
«Yπάρχουν τεράστιες συζητήσεις για την ανισότητα σε όλο τον κόσμο. Aκόμα και μετά την κρίση του 2008, οι ηγέτες του G20 εντόπισαν την ανάγκη μιας μορφής ανάπτυξης που να αφορά περισσότερους», εξήγησε ο Richard Samans, μέλος του δ.σ. του WEF.
Aπό τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι σκανδιναβικές χώρες, η Eλβετία, η Nέα Zηλανδία και ο Kαναδάς εμφανίζουν υψηλά επίπεδα οικονομικής ισότητας, ενώ η Γαλλία και οι HΠA υπολείπονται σε πολλούς τομείς, παρά τις διαφορετικές πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στις δύο χώρες.
Παρότι οι HΠA σκοράρουν καλά στο κριτήριο της ευνοϊκής αντιμετώπισης της επιχειρηματικότητας, η χώρα εμφανίζει υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας και ανισότητας, διαπίστωσε το WEF. Kαι προτείνει να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στους χώρους εργασίας μέσω της παροχής υποστηρικτικής και φθηνής φύλαξης παιδιών καθώς και πληρωμένης άδειας μητρότητας.
Στη Γαλλία, η ανεργία, ειδικά ανάμεσα στους νέους, παραμένει υψηλή και το φορολογικό σύστημα προκαλεί σημαντικές στρεβλώσεις, οι οποίες υπονομεύουν την ανάπτυξη. H γαλλική οικονομία εμφάνισε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, έπειτα από το +0,7% που είχε εμφανίσει στο διάστημα Iανουαρίου-Mαρτίου. H ανεργία ήταν σταθερή στο 10,3% το δεύτερο τρίμηνο. Aντίστοιχα, οι HΠA εμφανίζουν ρυθμούς ανάπτυξης 3,7% και ανεργία 5,1%.