Η Πορτογαλία έγραψε πολιτική ιστορία με τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας. Μετά την κυβέρνηση Τσίπρα, εκείνη του Pedro Passos Coelho κατάφερε κάτι που έως πρότινος έμοιαζε ακατόρθωτο: Να εφαρμόσει μνημόνιο και να επανεκλεγεί.
Οι εκλογές έδωσαν στον κεντροδεξιό συνασπισμό του Passos Coelho την πρώτη θέση, με το 37% των ψήφων. Και αυτό, παρότι για τους Πορτογάλους, αυτή η κυβέρνηση ήταν «πιο τροϊκανή από την τρόικα», αφού εφάρμοσε με ζήλο το μνημόνιο που υπεγράφη ως αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης των 78 δισ. ευρώ.
Όμως, με το κόμμα Portugal ΰ Frente, που συμμετείχε στην κυβέρνηση, να χάνει 17 κοινοβουλευτικές έδρες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα δυσκολευτεί να διατηρήσει την κοινοβουλευτική στήριξη που απαιτείται για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην πορτογαλική οικονομία.
Και αυτό γιατί ενώ η χώρα παρουσιάζεται σαν τον «καλό μαθητή» που εφάρμοσε την ευρωπαϊκή συνταγή των πειθαρχημένων δημοσιονομικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι Πορτογάλοι εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη κόπωση απέναντι στη λιτότητα. Όπως φάνηκε από τα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, που ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών.
Το Left Bloc, που θεωρείται ο «πορτογαλικός ΣΥΡΙΖΑ», πήρε ένα ποσοστό – έκπληξη της τάξης του 10%, με τους αντιευρωπαϊστές Κομμουνιστές να παίρνουν 8%. Μαζί με τους Σοσιαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα αριστερά κόμματα έχουν πλέον την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Αυτή η πολιτική εικόνα θεωρείται ιδιαίτερα δυσμενής για την οικονομία. Σύμφωνα με το Eurasia Group, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να καταρρεύσει και η χώρα να καταλήξει σε πρόωρες εκλογές. «Αυτή η κυβέρνηση δεν αναμένεται να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή που χρειάζεται η Πορτογαλία για να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και να θέσει το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος της σε πιο γρήγορη πτωτική πορεία».