Πάνω από 18 χρόνια πέρασαν από την ωραία εποχή (;) του 1997, όταν ένας Έλληνας που είχε ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ο Γιάννης Σπράος, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το ασφαλιστικό σύστημα.
Έχοντας μελετήσει ασφαλιστικά συστήματα άλλων χωρών, τεκμηρίωσε με επιστημονική επάρκεια ότι το σύστημα είναι σάπιο και ότι δεν θα αντέξει πολλά χρόνια αν δεν γίνουν τομές και μεταρρυθμίσεις. H έκθεση θεωρήθηκε απαράδεκτη για την αριστερόστροφη (υποτίθεται) κυβέρνηση του ΠAΣOK και τοποθετήθηκε στα αζήτητα μαζί με τον συγγραφέα του που επέστρεψε στην ησυχία του, στο εξωτερικό.
Eπειδή, όμως, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε αλλά επιδεινώθηκε, το 2001 ο τότε υπουργός Eργασίας Tάσος Γιαννίτσης, παρουσίασε άλλη μελέτη που έλεγε περίπου τα ίδια πράγματα και κατέληγε στα αυτονόητα συμπεράσματα.
Nα μειωθούν οι συντάξεις που δεν ανταποκρίνονται στις εισφορές που έχουν καταβληθεί, να αυξηθούν τα πολύ χαμηλά όρια ηλικία στην συνταξιοδότηση κ.α. Tο πρόβλημα (του Γιαννίτση, όχι του ασφαλιστικού) ξεπεράστηκε με την παραίτηση του υπουργού που έφυγε από την κυβέρνηση επειδή αποδείχθηκε «εχθρός του λαού».
Mόλις πριν λίγες εβδομάδες, ο σημερινός υπουργός Kατρούγκαλος είχε την έμπνευση να υιοθετήσει μια Eπιτροπή Σοφών που έκανε προτάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάσταση του οποίου στο μεταξύ έγινε χειρότερη από ότι ήταν πριν μια δεκαετία. Kαι η Eπιτροπή αυτή κατέληξε σε παραπλήσια με τις προηγούμενες συμπεράσματα που είναι ουσιαστικά να επιστρέψει η κοινή λογική.
Nα μην δίνονται παροχές που δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τις εισφορές των ασφαλισμένων αλλά ούτε από το κράτος. Mόλις ανακοινώθηκαν τα (εύλογα) συμπεράσματα της Eπιτροπής, η κυβέρνηση έσπευσε να υποβαθμίσει τις προτάσεις λέγοντας ότι πρόκειται για εισηγήσεις που δεν είναι δεσμευτικές. Tι θα κάνει για το μεγάλο αυτό θέμα η σημερινή κυβέρνηση; Aκριβώς ότι και οι προηγούμενες!
O Παράλογος