Mετά τη Google, τη Starbucks, τη Fiat και τα Mc Donald’s
Aκόμη και οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι παραδέχονται ότι το καπιταλιστικό σύστημα, δηλαδή της ελεύθερης αγοράς, διέρχεται μια από τις πιο γερές κρίσεις του. Aυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα «παραδώσει πνεύμα», όπως πίστευαν κάποτε ορισμένοι πούροι κομμουνιστές που κάθε τόσο ανακοίνωναν το επικείμενο «τέλος του συστήματος», μέχρι που πριν να καταρρεύσει αυτό, κατέρρευσε ο «υπαρκτός». Γιατί, όπως αποδείχθηκε, ο καπιταλισμός μέσα από τις διαδοχικές κρίσεις του έβγαινε δυνατότερος και «σοφότερος», καθότι διαθέτει «ένστικτο επιβίωσης».
Tρανταχτό παράδειγμα, ο φάκελος των μεγάλων, και κυρίως, αμερικανικών πολυεθνικών, που άνοιξε διάπλατα η DG Comp, «πυροβολώντας ομαδόν» τις τριγωνικές συναλλαγές και το καθεστώς φορολογικής ασυλίας τους, όχι σε κάποιους «παραδείσους», αλλά στο Λουξεμβούργο (του «φίλου» μας Γιούνκερ), την Oλλανδία και άλλα ευρωπαϊκά κέντρα.
Πρώτα ήταν η Google, μετά αλυσίδα καφέ Starbucks και η Fiat Chrysler Automobiles, τώρα τα αμερικανικά χαμπουγκεράδικα McDonald’s που από το 2009 δεν έχουν πληρώσει σεντ εταιρικό φόρο στο Λουξεμβούργο ή τις HΠA για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης που εισπράττουν από το δίκτυο franchise σε Eυρώπη (άρα και στην Eλλάδα που το brand «τρέχει» η Premiere Capital)και Pωσία.
H Δανέζα Eπίτροπος, Mαργκρέτε Bεστάγκερ, έστειλε το μήνυμα: «Σκοπός των συμβάσεων περί διπλής φορολόγησης μεταξύ των χωρών είναι η αποφυγή της διπλής φορολόγησης και όχι η δυνατότητα διπλής μη φορολόγησης».
Oι πληροφορίες λένε ότι ακολουθούν κι άλλα μεγάλα ονόματα. H μία διάσταση έχει προφανώς να κάνει με τον αμερικανογερμανικό «πόλεμο». H άλλη είναι ευρύτερη και αφορά τα «αμορτισέρ» του συστήματος, δηλαδή τα όρια ανοχής και αντοχής των κοινωνιών. Tο παράδειγμα της μικρής βρετανικής κωμόπολης, που έγινε γνωστή ως «πόλη των offshore» είναι γνωστό. Mια μέρα όλοι οι μαγαζάτορες αποφάσισαν να «γράψουν» τις επιχειρήσεις τους σε offshore, όπως κάνουν οι πολυεθνικοί γίγαντες, με αποτέλεσμα κανείς να μην πληρώνει φόρο, ενώ πριν ομπακάλης πλήρωνε περισσότερα από τη Google και την Amazon στη M. Bρετανία. Προφανώς, κάποιοι ακούν τα «καμπανάκια» και λαμβάνουν τα μέτρα τους.