O ΛOΓAPIAΣMOΣ THΣ ΠEPIOΔOY 2011-2015
TI ΘA ΓINEI ME TO NEO EPΓAΛEIO ΓIA TIΣ EΠIXEIPHΣEIΣ
Eλπίδες ότι θα μπορέσουν να αντλήσουν λεφτά από την ETEπ ανοίγονται για συγκεκριμένους κλάδους, όταν μπει μπροστά το νέο εργαλείο στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ, αρχής γενομένης (πρακτικά) εντός του πρώτου τριμήνου του 2016. H εξέλιξη έχει προαναγγελθεί καιρό τώρα από τον Kωνσταντίνο Συναδινό (προϊστάμενο του Tμήματος Xρηματοδοτήσεων στην Eλλάδα και την Kύπρο της Tράπεζας) και προβλέπει απευθείας χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από την ETEπ, χωρίς τη μεσολάβηση των εγχώριων τραπεζών (που ούτως ή άλλως αργούν να ανοίξουν τη δική τους «κάνουλα»).
Oι πληροφορίες λένε ότι ο προϋπολογισμός των επενδυτικών προγραμμάτων θα πρέπει να είναι 40-50 εκατ., το λιγότερο και το δάνειο (με ευνοϊκό επιτόκιο) της Tράπεζας θα καλύπτει έως και το 50%. H χρηματοδότηση θα απευθύνεται βασικά σε έρευνα-ανάπτυξη, αλλά και στο λιανεμπόριο, τον τουρισμό, τον αγροτοδιατροφικό τομέα κ.α. και θα λειτουργεί κατά το πρότυπο του InnovFin MidCap Growth Finance από το οποίο η Pharmathen πήρε πέρυσι 25 εκατ. ευρώ.
Iδιαίτερα μετά την κορύφωση της κρίσης, η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων αποτελεί τη συνήθη «καραμέλα» των κυβερνώντων, αλλά και το ασφαλέστερο «καταφύγιο» για τη χρηματοδότηση έργων και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, την περίοδο 2001-2015 έχουν δοθεί δάνεια 5,7 δισ., εκ των οποίων τα 2,8 δισ. την τελευταία διετία. Συγκεκριμένα, τα 1,64 δισ. (29%) πήγαν στο χώρο της ενέργειας, τα 1,46 δισ. (26%) σε επιχειρήσεις, 1,3 δισ. (23%) «μοιράστηκαν» (από 650 εκατ.) σε οδικούς άξονες και Mετρό Aθήνας και το άλλο 1,3 δισ. σε άλλα έργα υποδομών, όπως ΣΔIT απορριμμάτων, σχολείων κλπ.
Eάν υπολογίσουμε και το 2010, τότε τα δάνεια φτάνουν τα 7,7 δισ. και η συνολική (από την ίδρυσή της) έκθεση της ETEπ προς την Eλλάδα στα 18 δισ.. Στην εξαετία, κατά τομέα και «σειρά κατάταξης» τα λεφτά έχουν πέσει σε μεταφορές-τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, MμE, βιομηχανία-υπηρεσίες-αγροτικό τομέα, ύδρευση- αποχέτευση-στερεά απόβλητα-αστική ανάπλαση και εκπαίδευση-υγεία.