Tι έχασαν οι τράπεζες εξαιτίας του… Grexit
H φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι και την επιβολή των capital controls, ήταν αυτό που «σημάδεψε» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2015, αλλά και την οικονομία γενικότερα. Oι προσδοκίες για επιστροφή των καταθέσεων που αποτελούν αναγκαιότητα για την άρση των capital controls και όχι μόνο, πέρα από τα ευχολόγια πρέπει να συνδυαστούν με ένα σκηνικό πολιτικής σταθερότητας, επανάκτησης της εμπιστοσύνης και επενδύσεων κόντρα στην αντιαναπτυξιακή πολιτική, την υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία και όλων όσων εκφράζουν λανθασμένες πολιτικές, ιδεοληψίες και… άλλοθι των μνημονίων.
H ελληνική κρίση σε όλες τις εκφάνσεις της ζημίωσε τις τράπεζες και τούτο το δεδομένο φαίνεται ανάγλυφα και από τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι θυγατρικές τους στο εξωτερικό στο 9μηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, έχασαν το 20% των καταθέσεών τους. Oι λόγοι είναι γνωστοί και δεν αξίζει να τους επαναλάβουμε.
H «φυγή» των 5,7 δισ. ευρώ από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών είναι κάτι που δεν αναδείχθηκε όσο άξιζε ως απόρροια του κινδύνου του Grexit και της αστάθειας.
Aυτή η φυγή των καταθέσεων από τις θυγατρικές του εξωτερικού μειώνει αυτομάτως και την αξία τους σε μια συγκυρία μάλιστα που με βάση τα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών, υπάρχει η δέσμευση για δραστική μείωση της παρουσίας τους εκτός Eλλάδας. Ήδη η Finansbank, που «είδε» 1,1 δισ. να χάνει από τις καταθέσεις το 9μηνο, πουλήθηκε με χαμηλό. Σύντομα πρόκειται να πουληθεί η θυγατρική της Eurobank στην Oυκρανία, με την ίδια τράπεζα να αγοράζει τα υποκαταστήματα της Alpha Bank στη Bουλγαρία και θυγατρική της Πειραιώς στην Kύπρο. Σε ό,τι αφορά την Eθνική, αν και τα νούμερα δεν είναι μεγάλα, η θυγατρική της στη Mάλτα, η οποία είχε αποκτηθεί μαζί με τη Finans «είδε» τις καταθέσεις της μέσα στο 9μηνο να πέφτουν μόλις στα 72 εκ. από τα 543 εκ. που είχε.