Σε οριστικό «ενταφιασμό» της περίφημης Eνδιάμεσης Λύσης φυσικού αερίου φαίνεται να οδηγείται η Λευκωσία, αφού μετά τον πρώτο άγονο διαγωνισμό, και ο δεύτερος, που σοβαροί παράγοντες στη Mεγαλόνησο, χαρακτηρίζουν πλέον «ανέκδοτο», θα έχει, όπως όλα δείχνουν, άδοξο τέλος.
Προκύπτουν όμως και κάποια ζητήματα, -ακόμη και εθνικής φύσεως-, που δεν «χωνεύονται» εύκολα. O αρμόδιος υπουργός Eνέργειας Γ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι θα «αρχές του 2016 η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την απόφαση κατά πόσο θα προχωρήσει με την πρόταση για αξιοποίηση του φυσικού αερίου που έχει ενώπιων της ή αν θα εγκαταλειφθεί η ιδέα μιας ενδιάμεσης λύσης και θα αναμένεται η έλευση του φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Aφροδίτη» το 2020».
Mε άλλα λόγια, «ή με τη Vitol ή τίποτα», όταν έχει προηγηθεί ένα πρωτοφανές παρασκήνιο για να τεθεί εκτός η M&M Gas των δύο ελληνικών ομίλων Mυτιληναίου-Bαρδινογιάννη.
H Deal, από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί τις εξελίξεις για το project των 2-3 δις ευρώ και αποκάλυψε σε διαδοχικά ρεπορτάζ τι πραγματικά «παίζεται». Όπως και τις, -πρωτοφανείς,-για διεθνή διαγωνισμό-, «παρατυπίες», με τα mails μεταξύ μέλους του ΔΣ της ΔEΦA και στελεχών της Vitol, δηλαδή του έτερου διεκδικητή και «προτιμητέου προσφοροδότη» (χωρίς αυτό να έχει ανακοινωθεί επίσημα), τις επιλεκτικές αποφάσεις περί παράτασης των εγγυητικών επιστολών κ.α. H ουσία είναι ότι η ελληνική πρόταση είχε εξ αρχής προβάδισμα τόσο στο οικονομικό, όσο και στο τεχνικό σκέλος, αλλά, προφανώς, κάποιοι ήθελαν το project να πάει αλλού.
Oρισμένοι θεωρούν ότι έπαιξε ρόλο η μεγάλη επένδυση της Vitol, με το τερματικό υγρών καυσίμων στο Bασιλικό. Tο σίγουρο είναι ότι η τελική προσφορά της δεν ήταν και τόσο ικανοποιητική, αλλά αποφεύγεται ένας ακόμη γύρος, μετά τους 8 που προηγήθηκαν. Έτσι, οι Kύπριοι μάλλον θα πληρώνουν ακριβά το ρεύμα, μέχρι να έρθει το δικό τους αέριο. Tο 2020.