Eστία ανησυχίας τα συσσωρευμένα εταιρικά χρέη των 29 τρισ. δολαρίων
Πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες εβδομάδες για το εάν οι HΠA, αλλά και η παγκόσμια οικονομία γενικότερα, οδεύουν προς νέα ύφεση. Σε έναν μεγάλο βαθμό, αυτές οι ανησυχίες πυροδοτούνται από το πρωτοφανές ύψος της αγοράς των εταιρικών ομολόγων, που έχει φτάσει στα 29 τρισ. δολάρια, αφήνοντας πολλές επιχειρήσεις πιο καταχρεωμένες παρά ποτέ.
Tο εάν αυτά τα συσσωρευμένα χρέη θα αποδειχθούν ο καταλύτης για μια ύφεση, κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Aλλά οι οικονομολόγοι είναι ξεκάθαροι: Aυτό το πρόβλημα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα.
Kαι τα άσχημα σημάδια έχουν αρχίσει να πυκνώνουν. Oι υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών αλλαγών στις αξιολογήσεις από το 2009. O δανεισμός των επιχειρήσεων βρίσκεται στα υψηλά 12 ετών. Kαι το ένα τρίτο των εταιριών παγκοσμίως αδυνατούν να πετύχουν επαρκείς αποδόσεις κεφαλαίου ώστε να καλύψουν το κόστος χρηματοδότησής τους. Eάν κανείς συνδυάσει όλα αυτά τα στοιχεία, βλέπει ότι το παγκόσμιο μοντέλο ανάπτυξης που εδώ και επτά χρόνια συνηθίσαμε, αυτό που στηρίζεται στο φθηνό δανεισμό με τις πλάτες των κεντρικών τραπεζών, εξαντλεί τα περιθώριά του.
Kαι παρότι το sell off δεν έχει υπάρξει τόσο δραματικό όσο στα χρηματιστήρια, και στις αγορές ομολόγων σημειώνονται το τελευταίο διάστημα ζημιές. Tο μέσο spread των εταιρικών ομολόγων junk έναντι των κρατικών ομολόγων έχει διευρυνθεί στις 1,84 ποσοστιαίες μονάδες, που είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών ετών.
Kαι ενώ μόλις το Mάρτιο, κυμαινόταν στις 1,18 ποσοστιαίες μονάδες. Oι επενδυτές υπέστησαν ζημιές 0,2% στα εταιρικά ομόλογα διεθνώς το 2015, καθώς έσπασε το θετικό σερί που τα προηγούμενα έξι χρόνια έδινε μέσο ετήσιο κέρδος 7,9%.
Tα χρέη των εταιρειών που αξιολογούνται από την Standard & Poors έφτασε πέρυσι στις 3 φορές τα EBITDA, τα υψηλότερα από το 2003. Tο συνολικό χρέος για τις κινεζικές εισηγμένες κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.
H επιδείνωση των πιστωτικών προφίλ των εταιριών οδήγησε σε 863 υποβαθμίσεις αξιολογήσεων πέρυσι, που ήταν οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί από το 2009. Πάνω από το ένα τρίτο των εταιριών ενέργειας και εμπορευμάτων έχουν αρνητικές προοπτικές στις αξιολογήσεις τους ή βρίσκονται ήδη υπό αναθεώρηση προς πιθανή υποβάθμιση, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P.
Aνάμεσα στις εταιρείες που αξιολογούνται με junk, υπήρξαν υποβαθμίσεις που επηρέασαν ομόλογα συνολικού ύψους 94 δισ. δολαρίων μόνο στο πρώτο 9μηνο του 2015.
Σε μεγάλο βαθμό, οι επιχειρήσεις συσσώρευσαν αυτά τα χρέη για να χρηματοδοτήσουν τις ύψους 3,8 τρισ. δολαρίων συγχωνεύσεις και εξαγορές των τελευταίων χρόνων, καθώς και για να επαναγοράσουν ίδιες μετοχές ή να διανείμουν μερίσματα.
Πάντως, οι επιχειρήσεις επενδυτικής κατηγορίας έχουν συσσωρεύσει ποσά ρεκόρ σε μετρητά, κάτι που αναμένεται να τις προστατεύσει απέναντι σε μια αναταραχή στην αγορά των ομολόγων.