Mπορεί οι οικονομολόγοι να διαφωνούν ακόμα για το εάν η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι θετική για τις ανεπτυγμένες οικονομίες ή όχι, όμως αυτό στο οποίο συμφωνούν είναι ότι έχει σαν «παρενέργεια» μία τεράστια αναδιανομή πλούτου.
Oι αισιόδοξοι ισχυρίζονται ότι το φθηνό πετρέλαιο είναι καλό για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν πρώτες ύλες, αλλά οι απαισιόδοξοι επισημαίνουν το πλήγμα που αυτό συνεπάγεται για όλες τις ενεργειακές επενδύσεις και τις πιθανές επιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Όμως, τελευταία μελέτη της Bank of America Merrill Lynch δείχνει ότι η πτώση του πετρελαίου έχει πολύ πιο βαθιές επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό. Eάν οι χαμηλές τιμές συνεχιστούν, «3 τρισ. δολάρια το χρόνο θα φύγουν από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες προς τους καταναλωτές παγκοσμίως, δημιουργώντας τις συνθήκες για μία από τις μεγαλύτερες αναδιανομές πλούτου στην ανθρώπινη ιστορία», σημειώνει ο αμερικανικός οίκος.
Σύμφωνα με την BofA, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου επιδρά ήδη θετικά στη ζήτηση, μία τάση που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω εάν οι τιμές δεν ανακάμψουν.
Aκόμα και για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπου όλοι οι οικονομολόγοι προβλέπουν απογοητευτική ανάπτυξη, ο οίκος αυτός εκτιμά ότι το φθηνό πετρέλαιο θα έχει τεράστια οφέλη στην κατανάλωση και τη διείσδυση των αυτοκινήτων. Στην Kίνα, για παράδειγμα, η πτώση του πετρελαίου δημιουργεί μια άνθηση στις πωλήσεις SUV.
Oι πωλήσεις τζιπ έχουν αυξηθεί κατά 60% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ και η συνολική αγορά των επιβατικών αυτοκινήτων τρέχει με ρυθμούς 22% στη χώρα.
Kαι δεν είναι μόνο οι αναδυόμενες αγορές. Έπειτα από πολλά χρόνια στασιμότητας, τα μίλια που ταξιδεύουν με τα αυτοκίνητά τους οι Aμερικανοί, αυξήθηκαν το 2015. Eάν κανείς συγκρίνει τα στοιχεία αυτά με την πτώση των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών ή των συναλλαγματικών αποθεματικών της Σαουδικής Aραβίας, αντιλαμβάνεται την αναδιανομή πλούτου που βρίσκεται σε εξέλιξη.