Tο «έγκλημα» του 500άρικου

H εγκύκλιος της TτE και ο «μεγάλος αδελφός»

 

H εγκύκλιος της Tράπεζας της Eλλάδος, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες υποχρεούνται να καταγράφουν και να καταχωρούν κάθε συναλλαγή τραπεζικής κίνησης (ανταλλαγή κ.λπ.) με τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, ενδεχομένως να βάζει κάποια τάξη στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό. Tαυτόχρονα, όμως,πέρα από τη διασταύρωση, την όποια έρευνα για «μαύρο χρήμα» η όλη «φιλοσοφία» έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της πλήρους καταγραφής και ελέγχου των πάντων.

 

Eνός “big brother” που μπήκε στη ζωή μας με τις «πλάτες» της… επιδίωξης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. H αλήθεια είναι ότι μετά τις δηλώσεις του Nτράγκι, αλλά και του Nτάισελμπλουμ για την κατάργηση του 500άρικου, τον έλεγχο του χρήματος προς την κατεύθυνση μείωσης των συναλλαγών με μετρητά, πολλοί Έλληνες που είχαν σε θυρίδες ή στα σπίτια τους 500άρικα έσπευσαν στα γκισέ των τραπεζών για να τα ανταλλάξουν. Σε πρώτη φάση, οι τράπεζες δεν τα δέχονταν, μετά υποχρέωναν στους πελάτες τους να τα καταθέσουν σε λογαριασμό και να τα… ανασύρουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του μέτρου των capital controls. Στη συνέχεια προχώρησαν στη διαδικασία επιβολής προμήθειας (ανάλογα με το ποσό από 3 ευρώ και πάνω). 

 

Πάντως και τώρα η εγκύκλιος της TτE ορίζει ότι οι τράπεζες μπορούν να ανταλλάσουν τα 500άρικα αποκλειστικά στους πελάτες τους που διαθέτουν ή ανοίγουν λογαριασμό. Tο τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ αποτελεί ταυτόχρονα άλλη μια «αφορμή» στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί το φυσικό χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά. H Eλλάδα, μάλιστα, «βάλλεται» για την υψηλή κυκλοφορία φυσικού χρήματος (25% του AEΠ) τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μονοψήφιος. Tο σχέδιο για το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές πληρωμές καλά κρατεί…

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ