Οι χώρες οι οποίες θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου
Η Ιρλανδία θα είναι η χώρα που θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από το Brexit, ανάμεσα στους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας, διαπιστώνει ο σχετικός «δείκτης ευαισθησίας» που κατάρτισε η Standard & Poor’s, καθώς απομένουν λίγες μόλις ημέρες για το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για την κατάρτιση του δείκτη της, η S&P μέτρησε τις εξαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 20 χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στο Brexit. Παράλληλα, συνυπολόγισε παράγοντες όπως η κατάσταση των οικονομιών των χωρών αυτών, οι μεταναστευτικές ροές, οι απαιτήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα από βρετανούς αντισυμβαλλόμενους και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ως γνωστόν, οι Βρετανοί πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου για το εάν επιθυμούν η χώρα τους να μείνει ή να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν ένα προβάδισμα στο στρατόπεδο του «Out» που σοκάρει τις αγορές, η Ιρλανδία είναι η χώρα που σύμφωνα με την S&P, «εμφανίζεται πιο ευάλωτη σε πιθανούς μετασεισμούς στο εμπόριο και τη μετανάστευσης από μια ενδεχόμενη απόφαση της Βρετανίας να φύγει».
«Η αβεβαιότητα γύρω από τις νέες συμφωνίες της χώρας με την Ευρώπη για το εμπόριο και τη μετανάστευση, θα επιφέρει πλήγμα στις ροές των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και του ανθρώπινου κεφαλαίου, στα μήκους 499 χιλιομέτρων κοινά σύνορά της Ιρλανδίας με τη Βρετανία», σημειώνει η Standard & Poor’s.
Όμως, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. «Θα περιμέναμε ότι η πολύ ευέλικτη οικονομία της Ιρλανδίας θα μπορέσει να διαχειριστεί τον επαναπροσανατολισμό του εμπορίου της προς ακόμα μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους (όπως η υπόλοιπη ΕΕ και οι ΗΠΑ) στο απίθανο ενδεχόμενο που μια έξοδος της Βρετανίας δεν θα συνοδευτεί από μια συμφωνία για τους νέους όρους των εμπορικών σχέσεών της με την ΕΕ», αναφέρουν.
Η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος είναι οι χώρες που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα από το Brexit, μετά την Ιρλανδία. Η Μάλτα και η Κύπρος διαθέτουν όχι μόνο ιστορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ωφελούνται από ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα καθώς και μεγάλους πληθυσμούς από expatriates από και προς τη Βρετανία.
«Το ελκυστικό τους κλίμα έχει προσελκύσει ένα μεγάλο πληθυσμό από Βρετανούς συνταξιούχους. Επίσης, η Κύπρος έχει ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό από expats που δουλεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στέλνουν εμβάσματα που αντιστοιχούν στο 0,6% του ΑΕΠ της Κύπρου κάθε χρόνο, που είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη πέραν των χωρών της Βαλτικής», σημειώνει η S&P.
Ευάλωτη είναι, επίσης, η οικονομία της Ισπανίας. Πρόκειται για μια χώρα η οποία διαθέτει μεγάλη έκθεση, χρηματοοικονομική και μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων, στη Βρετανία, ενώ δέχεται και σημαντικό πλήθος Βρετανών τουριστών και expats.