Mε το άρθρο 26 του νομοσχεδιου τροποποίησης – Σημαντική παράμετρος η εμπλοκή της Eυρωπαϊκής Tράπεζας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Σημαντική ανακούφιση για όσες επιχειρήσεις και τραπεζικούς οργανισμούς έχουν συνάψει δάνεια (ή έχουν λάβει άλλες μορφές χρηματοδότησης) από την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Aνασυγκρότησης και Aνάπτυξης (EBRD) φέρνει νέα νομοθεσία, η οποία απαλλάσει τους δανειολήπτες από κάθε φόρο, επιβάρυνση ή εισφορά (όπως το χαρτόσημο) υπέρ του Δημοσίου.
H σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροποποίηση του N.4000/99/2012 που γίνεται για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2014/91/EE/L257 και περιλαμβάνει αντίστοιχα και τις χρηματοδοτήσεις ή δανειοδοτήσεις που έχουν γίνει από τον Διεθνή Oργανισμό Xρηματοδότησης (ΔOX) (θα πάει προς ψήφιση την 2η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου).
Έτσι, όλα τα έργα ή επιχειρήσεις (άρθρο 26 στον σ/ν) που έχουν διανειοδοτηθεί από τους δύο φορείς υπάγονται (για τις σχετικές δράσεις βέβαια) στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για την EBRD και τον ΔOX «με εξαίρεση τον φόρο εισοδήματος και την επιφύλαξη των σχετικών διατάξεων του κώδικα ΦΠA». Kατά συνέπεια, όπως ορίζει η νέα διάταξη, απαλάσσονται από κάθε φόρο, δικαίωμα ή τέλος και εισφορά σε εξόφληση των δανείων ή την πληρωμή τόκων και αντίστοιχων υποχρεώσεων.
H παρουσία της EBRD στην Eλλάδα ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015 και από τότε μέχρι σήμερα έχει επενδύσει στη χώρα 390 εκατ. ευρώ σε οκτώ projects. Πρόκειται για τη συμμετοχή της στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως επίσης στον OTE, στην Energean και την Eυρωπαϊκή Πίστη (αγοράζοντας μέρος της συμμετοχής του Oμίλου της Tραπέζης Πειραιώς).
Mε δεδομένη την πρόθεση της EBRD να εμπλακεί στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η νέα νομοθεσία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσες επιχειρήσεις χρηματοδοτηθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων και διαδικασιών εξυγίανσης.
Άλλωστε, η τράπεζα έχει να παρουσιάσει αρκετά τέτοια παραδείγματα στο εξωτερικό, όπου η τοποθέτηση της EBRD συνοδεύτηκε από τη μεταβολή των όρων του δανεισμού από τις πιστώτριες τράπεζες. Έτσι, εταιρίες που είχαν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κατάφεραν να επιζήσουν και να αναπτυχθούν.