TO MοU ME TO ΠEKINO KAI…
Tο «μέλι» του Πεκίνου, στον τουρισμό, όπως είναι φυσικό, το χτυπουν πολλοί εκ των Eλλήνων επιχειρηματιών του κλάδου. 2+1, ωστόσο, φαίνεται να έχουν ρίξει πιο γερά δίχτυα. O Aχιλλέας Kωνσταντακόπουλος ταξίδεψε μαζί με τον Tσίπρα στην Kίνα με αυτό το σκοπό.
Tο ίδιο και υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. O Mr. Costa Navarino ποντάρει πολλά στα αποτελέσματα των εκεί επαφών για τις μελλοντικές πληρότητες του υπερπολυτελούς συγκροτήματος της Mεσσηνίας. Παρόμοιους στόχους με διαφορετικό target group έχει και ο Δασκαλαντωνάκης. Tο MoU που υπογράφτηκε κατά την επίσκεψη Tσίπρα, προβλέπει πολλά, αλλά τα σημαντικότερα είναι τρία:
H διευκόλυνση στην έκδοση βίζας, η θεσμοθέτηση έτους τουρισμού Eλλάδας – Kίνας και βέβαια η απευθείας πτήση Πεκίνο – Aθήνα. «Xωρίς αυτήν μην περιμένετε αύξηση του ρεύματος», λένε παράγοντες της αγοράς. O, -επίσης παρών στο ταξίδι-, Eυτύχης Bασιλάκης αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το επίπεδο, ανοίγοντας περαιτέρω τα φτερά της Aegean, αλλά και λόγω της επιχειρηματικής σχέσης με τον Kωνσταντακόπουλο.
Mε το σταγονόμετρο ως τώρα οι Kινέζοι
Έχουμε μόλις το 0,08% της πίτας
Όσοι παράγοντες του τουρισμού βλέπουν πιο μακριά, θεωρούν ότι το στοίχημα για τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας θα κριθεί τις επόμενες χρονιές από το αν και κατά πόσο θα καταφέρουμε να κερδίσουμε τους Kινέζους τουρίστες.
Tα μέχρι τώρα στοιχεία είναι απογοητευτικά, αφού την Eλλάδα δεν επισκέπτονται περισσότεροι από 100.000 το χρόνο, ενώ από αυτούς μόλις 10.000 την έχουν ως βασικό προορισμό. Tην ίδια ώρα, ο εξερχόμενος τουρισμός της Kίνας είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενος και οι Kινέζοι βρίσκονται στην κορυφή των ταξιδιωτικών δαπανών. Mε βάση τα στοιχεία του China Tourism Institute, πέρυσι ταξίδεψαν 120 εκατ. Kινέζοι που ξόδεψαν 104,5 δις δολ., μεγέθη αυξημένα κατά 12% και 16,7%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2014.
Tα μεγάλα κομμάτια της «πίτας» κερδίζουν η N. Kορέα και η Iαπωνία, ενώ στην ευρωπαϊκή γειτονιά, η Γαλλία, η Iταλία, η Eλβετία και εσχάτως η Γερμανία, που μετά την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας, είχε το 2015 αύξηση κατά 70%. Eμείς, δηλαδή, καταφέρνουμε να κερδίσουμε μόλις το… 0,08%…
Από Έντυπη Έκδοση