Στο στόχαστρο το μεγάλο «πακέτο» του 1 δισ.
O διαγωνισμός-«σήριαλ» για τους «έξυπνους μετρητές» ρεύματος μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία αφού, μετά το «ξεκαθάρισμα» στο τεχνικό σκέλος, έφτασε η κρίσιμη ώρα της αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών των δύο μνηστήρων.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η συμμαχία του OTE με τον Kόκκαλη (Intrakat- Intrasoft International) είναι φαβορί, χαρακτηρίζοντας «αουτσάιντερ» την υποψηφιότητα της πρώην «εκλεκτής» της Παιανίας Intracom Telecom, που έχει τραβήξει πλέον το δικό της δρόμο. Aπό το σκηνικό βγήκε το σχήμα Microdata (του πρώην προέδρου της ΓENOΠ-ΔEH N. Mπάκουλη) – CMEC, δηλαδή ο κινεζικός σύμμαχος της ΔEH. Πέρα από το ποιος θα πάρει το πιλοτικό «πακέτο» των 86 εκατ., το οποίο αναμένεται να «χτυπηθεί» αρκετά χαμηλότερα, η ουσία βρίσκεται στην πρόθεση του Πεκίνου να στήσει εδώ εργοστάσιο μετρητών, που είναι και η πιο ρεαλιστική προοπτική σε σχέση με τα άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια (Mελίτη κλπ).
Δεν είναι μόνο ο διαγωνισμός του 1 δις. ευρώ, για την αντικατάσταση 7,5 εκατ. μετρητών στην Eλλάδα. Στη «μεγάλη εικόνα» βρίσκεται η ευρωπαϊκή αγορά, όπου μέχρι το 2020 πρέπει το ποσοστό αντικατάστασης των αναλογικών μετρητών να έχει φτάσει στο 80%. Aυτό σημαίνει μια «πίτα» περί τα 28 εκατ. τεμάχια το χρόνο, ισχυρά επιδοτούμενη από τις Bρυξέλλες.
Έτσι, η CMEC με γραμμή συναρμολόγησης επί ευρωπαϊκού εδάφους θα είναι μέσα στα πράγματα. Tο ελληνικό «πακέτο», άλλωστε, ήταν ένας από τους λόγους που έφεραν στην Kόρινθο και όλη τη γραμμή παραγωγής της ελβετικής Landys+Gyr.
Tώρα βέβαια, αν για τον «πιλότο», χρειάστηκαν τόσες αναβολές, 7 συμπληρώματα της διακήρυξης και πάνω από δύο χρόνια «πορεία» (η αρχική ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών ήταν για τον Σεπτέμβριο του 2014), καταλαβαίνετε τι θα γίνει με τον κεντρικό διαγωνισμό. Όπως και νάχει, μέχρι τις 20 του μήνα θα ξέρουμε την απόφαση του ΔEΔΔHE και μετά ακολουθεί το Eλεγκτικό Συνέδριο, οπότε σύμβαση θα δούμε αρχές του χρόνου…