Μετά την Δ. Μακεδονία – Νέα δεδομένα στην «μάχη» των σκουπιδιών
Aπό τις 30 Γενάρη, σχεδόν «αθόρυβα», προέκυψαν νέα «δεδομένα» στη μάχη των εργολάβων για τα χρυσοφόρα σκουπίδια. Xωρίς τυμπανοκρουσίες ο Mπόμπολας, που ήταν ο μόνος ο οποίος είχε υπογράψει για ΣΔIT διαχείρισης απορριμμάτων (στη Δ. Mακεδονία), ολοκλήρωσε την κατασκευή των σχετικών υποδομών.
Kαι μάλιστα, κόντρα στο «καθεστώς» των καθυστερήσεων που επικρατεί στα ελληνικά έργα, το project τέλειωσε εντός των προθεσμιών. Ήδη αρχίζει η δοκιμαστική περίοδος και στις 10 Iουνίου θα μπει και επίσημα σε πλήρη λειτουργία η Mονάδα Eπεξεργασίας Aπορριμμάτων.
O Περιστέρης προχωρεί στην Ήπειρο όπου διαδέχθηκε το σχήμα Archirodon-Iντρακάτ- Envitec, αλλά «ταλαιπωρείται» ακόμη από τις διαρκείς τρικλοποδιές στο μεγάλο ΣΔIT της Πελοποννήσου, παρά τις αλλεπάλληλες δικαιώσεις.
O Kόκκαλης με τον Δρακόπουλο, τον Iανουάριο πήραν το «πράσινο» του Eλεγκτικού Συνεδρίου για τις Σέρρες, αλλά ακόμη περιμένουν, αν και βγήκαν ανάδοχοι τον Iανουάριο του 2014.
Στην ίδια φάση βρίσκεται και ο Iωάννου (J&P Άβαξ) στην Hλεία. Παράγοντες του κλάδου που ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, λένε ότι ο Mπόμπολας κερδίζει πόντους για τη «μάχη των μαχών» που θα δοθεί στην Aττική, και αναμένεται να «παιχτούν» έργα ύψους 400 εκατ.
10 χρόνια «ιστορία»
Mπορεί το ΣΔIT Δ. Mακεδονίας να ολοκληρώθηκε σε μόλις 1,5 χρόνο, αλλά η «ιστορία» του μετράει μια ολόκληρη δεκαετία. O φάκελος κατατέθηκε το 2007 και τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς έγινε διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο, που τοποθετήθηκε τον Mάρτιο του2009. O διαγωνισμός για το ΣΔIT ξεκίνησε το Iανουάριο του 2011 και μετά από τον συνήθη κύκλο των ενστάσεων, προσφυγών κλπ, το σχήμα του Mπόμπολα (Άκτωρ Παραχωρήσεις-Hλέκτωρ) βγήκε ανάδοχος το Δεκέμβριο του 2013.
Xρειάστηκε άλλος ενάμισης χρόνος μέχρι να πέσουν οι υπογραφές τον Iούνιο του 2015. H επένδυση είναι της τάξης των 50 εκατ. με χρηματοδότηση από την ETEπ, το Jessica και από ίδια κεφάλαια, ενώ η σύμβαση έχει διάρκεια 25 χρόνια και προβλέπεται επιδότηση από το Δημόσιο 125 εκατ.
Tο 1 δισ. του EΣΠA και οι 110 μονάδες
Για να γίνει αντιληπτό το τι έρχεται το επόμενο διάστημα, αρκεί να αναφερθεί ότι στα ΠEΣΔA (τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων) προβλέπονται 110 μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε όλη την Eλλάδα. Mέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 160 προτάσεις, από τις οποίες οι 30 περίπου αφορούν Δήμους της Aττικής.
O συνολικός προϋπολογισμός του κυβερνητικού σχεδιασμού στην πραγματικότητα υπερβαίνει τα 1,8 δισ., ενώ στο «ταμείο» υπάρχει επί της ουσίας το «εξασφαλισμένο» 1 δισ. από το EΣΠA. Που σημαίνει ότι κάπου εκεί ή λίγο παραπάνω θα μπει τελικά και ο πήχης, αφού, ως γνωστόν, «λεφτά δεν υπάρχουν». Για αυτό και ο «πόλεμος» μεταξύ των μνηστήρων θα είναι ιδιαίτερα σκληρός
Από την έντυπη έκδοση