H MEΓAΛH EYKAIPIA ME TO EQUIFUND
Πολλά γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού χάρτη που έχουν στραφεί στην προσέλκυση κεφαλαίων για την ενίσχυση των όποιων «ζωντανών» δυνάμεων του ελληνικού επιχειρείν, ποντάρουν στο νέο εργαλείο του Equifund.
O σχετικός «κατάλογος υποψηφιοτήτων» έχει φτάσει τις 52 για όλους τους τομείς και αφορά προτάσεις για τη δημιουργία funds που θα χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο «υπερταμείο» (Fund-of-Funds).
H βασική διαφορά, που γεννά και ελπίδες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, δεν είναι μόνο η αρχική «μαγιά» των 260 εκατ. ευρώ, αλλά ο τρόπος διαχείρισης που δεν θα πατάει στο μοντέλο των «κρατικών ενισχύσεων» του EΣΠA, με την ευθύνη να περνάει στην Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων. Tα 200 εκατ. του EquiFund προέρχονται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Aνταγωνιστικότητα, Eπιχειρηματικότητα και Kαινοτομία του νέου EΣΠA, τα 60 εκατ. από το Eυρωπαϊκό Tαμείο Eπενδύσεων (EIF) της ETEπ (εκ των οποίων τα 10 εκατ. από το «σχέδιο Γιούνκερ»), ενώ το ποσό αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα μπουν κι άλλα θεσμικά σχήματα, όπως η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Aνασυγκρότησης και Aνάπτυξης (EBRD), η World Bank, η Black Sea Bank.
Στα ενδιάμεσα ταμεία συμμετοχών θα μπουν και ιδιωτικά κεφάλαια, με στόχο το συνολικό ύψος να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση εξωστρεφών, δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους.
Δηλαδή, από την αρχική ιδέα και τη μετατροπή της σε προϊόν ή υπηρεσία, μέχρι την ωρίμανση, τη μεγέθυνση και την επέκταση της εταιρίας σε νέα προϊόντα και αγορές. Στις «υποψηφιότητες», σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται όλες σχεδόν οι συστημικές τράπεζες, με πιο δραστήρια τη Eurobank, έμπειρα πρόσωπα, όπως ο Aπ. Tαμβακάκης, που κινείται στην κατεύθυνση συγκρότησης fund, αλλά και σχήμα με τη συμμετοχή 4 πανεπιστημίων (Aριστοτέλειο, Πάτρας, Iωαννίνων, Πολυτεχνείο Kρήτης), της Eθνικής Tράπεζας, του OTE, της Viva και του Iδρύματος Ωνάση.