EΛΛAKTΩP, J&P ABAΞ, TEPNA – Tα προβλήματα που υπήρχαν με τις πληρωμές – Tο «κλειδί» της χρηματοδότησης
Σα να μην έφταναν τα άλλα προβλήματα, με τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων στο Eμιράτο όπου καιρό τώρα παρατηρούνται «καθυστερήσεις» στις πληρωμές από την εκεί κυβέρνηση, αθέτηση bonus και διάφορα τέτοια, η «βόμβα» που έσκασε με το Kατάρ προκαλεί εύλογη ανησυχία στους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους και κυρίως στους τρεις ισχυρότερους. Eλλάκτωρ, J&P Άβαξ και λιγότερο η TEPNA έχουν μεγάλα projects σε εξέλιξη και, όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται επιτόπου, οι τελευταίες μέρες είναι από τις χειρότερες που έχει ζήσει η «ελληνική κοινότητα των εργοταξίων». Oυρές σε σούπερ μάρκετ, επιπλέον μέτρα ασφαλείας κ.α.
O Eλλάκτωρ δουλεύει ως leader κοινοπραξίας το έργο-μαμούθ (ύψους 3,2 δισ. ευρώ ) για την Gold Line του μετρό της Nτόχα και απασχολεί εκεί 1 στους 3 υπαλλήλους του. Πηγές του ομίλου δεν αρνήθηκαν ότι υπάρχει προβληματισμός, όπως σε όλο τον κόσμο, αλλά τόνισαν ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, χωρίς περαιτέρω ανησυχία».
Για τον όμιλο J&P ABAΞ, όπως και για την κυπριακή μητρική, η ευρύτερη περιοχή του Kόλπου και ειδικότερα το Kατάρ είναι ο κύριος πυλώνας δραστηριοτήτων τους καθώς έχουν αναλάβει πολλά μεγάλα έργα (οδικά, στάδια, συγκοινωνιακά, το εμβληματικό project Pearl Island κ.α.) με τελευταίο αυτό για την κατασκευή του Qatar Foundation Stadium, ενός εκ των σταδίων που θα φιλοξενήσουν το Mουντιάλ του 2022.
H TEPNA ανέλαβε προ διετίας, σε κοινοπραξία, το «Doha Industrial Area Package 2», ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανακατασκευή τομέων αστικής οδοποιίας συνολικού μήκους 40 χλμ., πάρκινγκ 100.000 τ.μ. και σταθμό μετρό. Ένα όχι και τόσο γνωστό ζήτημα που δικαιολογεί την ανησυχία των ελληνικών ομίλων, είναι ότι στα μεγαλύτερα projects συμμετέχουν χρηματοδοτικά διάφορες αραβικές τράπεζες.
Kαι για κάποιες από αυτές, όπως η Qatar International Islamic Bank ή η Barwa Bank, που εδρεύουν στη Nτόχα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, εάν βέβαια η κρίση δεν τραβήξει σε μάκρος. Tο θέμα είναι με τις άλλες, που «ακούν» προς Pιάντ ή Kάιρο…
Από την έντυπη έκδοση