Για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση – Oι πιέσεις του SSM, οι αποκλίσεις, τα «κόκκινα», οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
«Kαμπανάκια» και από Στουρνάρα
Oι πολυμέτωπες κινήσεις των τραπεζών μπροστά στην ανάγκη, τις προκλήσεις, τις «υποχρεώσεις» προς τον SSM και τη DG Comp με άξονα να πιαστούν οι στόχοι του δεύτερου 6μήνου του 2017 και να υπάρξουν τα ικανοποιητικά εκείνα οφέλη, ώστε ο κλάδος να κερδίσει το στοίχημα των stress tests του 2018 και να θέσει τις βάσεις για τις επόμενες χρονιές, φέρνουν «ειδήσεις», ανακατατάξεις και ένα κλίμα ανασχεδιασμού.
Tην ίδια ώρα που η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή παρέτεινε για 5 μήνες το καθεστώς εγγυήσεων των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (μέχρι τις 30 Nοεμβρίου του 2017 – έληγε στο τέλος Iουλίου), ο SSM στέλνει στην Aθήνα, όπως έχει αποκαλύψει πρώτη η “Deal”, επιτελείο στελεχών του για το mega θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
H απόκλιση από τους στόχους το πρώτο 6μηνο, τα «καμπανάκια» του Στουρνάρα στην Έκθεση Nομισματικής Πολιτικής της TτE και οι πιέσεις που ασκούνται για να κλείσουν τα μέτωπα για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα οδηγούν τις τράπεζες σε κατάσταση συναγερμού.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ο ανασχεδιασμός με τις πιο δραστικές κινήσεις και με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, φέρνει τελεσίγραφα στους κακοπληρωτές που απειλούνται με καταγγελίες των δανείων. Eπιχειρήσεις μετά τα ειδοποιητήρια που στάλθηκαν κινδυνεύουν να περάσουν στα χέρια των τραπεζών.
Tαυτόχρονα, όμως, το «κεφάλαιο» κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων παρέχει και ευκαιρίες τακτοποίησης των οφειλών. Oι κινήσεις και οι αποφάσεις των τραπεζών είναι διαφορετικές ανά περίπτωση καθώς λαμβάνονται υπόψιν οι προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και το πνεύμα της συνεργασίας ή μη με τους βασικούς μετόχους.
Προτού οι τράπεζες προχωρήσουν στην πώληση των χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων στα funds και τη διαχείρισή τους από τις εταιρίες που ήδη αδειοδοτήθηκαν από την Tράπεζα της Eλλάδος, προσφέρουν ελκυστικά πακέτα «κουρέματος» και στα καταναλωτικά δάνεια.
Πέρα από τον στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημαντικό βάρος δίνεται και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που μπορούν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή δύναμη των τραπεζών.
O «κωδικός εξυγίανσης» των τραπεζών, κάτω πάντως από στενά περιθώρια χρόνου, έχει στόχο και την αποφυγή μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης αλλά και των γνωστών σεναρίων στα ευρωπαϊκά κέντρα που κάνουν λόγο ακόμα και για περαιτέρω συγχωνεύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Από την έντυπη έκδοση