Χωρίς σαφή γραμμή η Βρετανία για το Brexit
Μπορεί οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι οποίες ολοκληρώνονται τον Μάρτιο του 2019 να συνεχίζονται, όμως στην Βρετανία τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση May, όπως εύστοχα παρατηρεί και το Bloomberg View, μοιάζει να μην ξέρει τι θέλει.
Η πρωθυπουργός της χώρας έχει αποτύχει να θέσει έναν ξεκάθαρο στόχο. Προκήρυξε πρόωρες εκλογές, μέχρι τώρα έδειξε να μην έχει στρατηγική, έδωσε μια –δικαιολογημένη- αίσθηση επείγοντος στις εξελίξεις, όμως από την άλλη, δεν ακύρωσε τις καλοκαιρινές της διακοπές.
Και στην Αγγλία, την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι βλέπουν ότι το Brexit έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Το τι χρειάζεται το Λονδίνο, δεν είναι δύσκολο να το δει κανείς.
Άκρως απαραίτητη είναι μια μεταβατική συμφωνία εξόδου που θα διατηρεί προσωρινά τα περισσότερα από τα υφιστάμενα δικαιώματά και υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας ως τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι όροι ενός διακανονισμού που θα έχει διάρκεια θα χρειαστούν πολύ πιο μακρά διαπραγμάτευση από αυτή που επιτρέπει η προθεσμία του 2019.
Η εναλλακτική λύση αντί μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας είναι η βίαιη έξοδος από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία, κάτι που θα αποτελούσε οικονομική καταστροφή για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεν έχει άλλωστε πολύ καιρό που στο εσωτερικό της κυβέρνησης May επικρατούσε «εμφύλιος», με κάποιους υπουργούς να υποστηρίζουν την ιδέα της βίαιης εξόδου με «όχι σε όλα» και κάποιους άλλους να εργάζονται προς μια μεταβατική ρύθμιση. Και, τώρα, που φαίνεται πως υπάρχει μια σχετική σύγκλιση, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει με σαφήνεια τη μορφή που θα έχει μια τέτοια συμφωνία, όπως το πόσο καιρό θα διαρκέσει, και ποιες πτυχές της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ θα πρέπει να διατηρηθούν προσωρινά σε ισχύ.
Η δέσμευση για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Το νόημα ενός προσωρινού διακανονισμού είναι να παρακαμφθούν αυτές οι διαφορές και να αντιμετωπιστούν μετά, και όχι πριν, τον Μάρτιο του 2019. Αυτά που έχουν σημασία -συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας- θα πρέπει να περιμένουν. Η Βρετανία συμπεριφέρεται σαν να έχει χρόνο μπροστά της, απέναντι στην ΕΕ. Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα;
Από την έντυπη έκδοση