Ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου, οι αμερικανικές εταιρίες και η αντίδραση του πλανητάρχη
Και αν ο Marchionne διαψεύδει, η διασπορά και μόνο της είδησης από την κινεζική Great Wall –μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters- ότι η εταιρία ενδιαφέρεται να αγοράσει τον ιταλοαμερικανικό όμιλο Fiat-Chrysler (FCA), καθώς και ότι είχε επιδιώξει συνάντηση με τη διοίκηση της FCA, με στόχο να διεκδικήσει το σύνολο ή τμήματα της εταιρίας, όπως τον βραχίονα κατασκευής των Jeep, είναι αρκετή για να «φουντώσει» τον Donald Trump.
Τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος μόλις πρόσφατα κατήγγειλε τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και εκτόξευε απειλές για εμπορικό πόλεμο με επιβολή κυρώσεων.
Το ερώτημα λοιπόν είναι, εάν, ανεξάρτητα με ποια αφορμή, θα ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών και, εάν ναι, ποιες θα είναι οι συνέπειές του. Αυτό το ερώτημα και το ενδεχόμενο εξετάζει έκθεση του αμερικανικού think tank «Τhe Conference Board», στην οποία συμπεραίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν θα είχαν να χάσουν τόσα όσα η Κίνα.
Όπως εξηγεί το think tank η εξήγηση γι’ αυτό υπάρχει στην προστιθέμενη αξία των εξαγωγών.
Οι ΗΠΑ έχουν προστιθέμενη αξία από τις εξαγωγές προς την Κίνα που φτάνει το πενιχρό 0,7% του ΑΕΠ και η ΕΕ 1,6%, ενώ αντίθετα, η προστιθέμενη αξία από τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ αντιστοιχεί περίπου στο 3% του ΑΕΠ, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικά περισσότερο επιζήμιες για το Πεκίνο σε περίπτωση σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον.
Όσο μικρές και να είναι οι συνέπειες για τις ΗΠΑ σε περίπτωση οικονομικού πολέμου με την Κίνα, ο οικονομολόγος Erick Lidh, επικεφαλής του think tank και εκ των συντακτών της έκθεσης, εξηγεί στους Financial Times ότι και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές θα βιώσουν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς μπορεί να μην πληγούν σε τόσο μεγάλο βαθμό οι οικονομίες τους, όμως θα έχουν έμμεσες συνέπειες.
Για την ακρίβεια, ισχυρό πλήγμα σε μια τέτοια περίπτωση θα υποστούν οι Αμερικανοί καταναλωτές, καθώς η ρήξη στις εμπορικές σχέσεις θα επηρεάσει την πορεία του πληθωρισμού και θα αυξηθούν οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump προτείνει να διεξαχθεί έρευνα σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές χαλκού από την Κίνα, γεγονός που –αν προχωρήσει- ενδεχομένως να αποτελέσει την έναρξη του «πολέμου» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Βέβαια, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής στρατηγικής του Trump, Steve Bannon, έλεγε, μόλις λίγες μέρες πριν, ότι ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει ήδη ξεκινήσει και πως από αυτόν, μπορεί να βγει μόνο ένας νικητής…
Από την έντυπη έκδοση