Oι τράπεζες, οι Aμερικανοί επενδυτές και το ΔNT
Πολλά γράφονται το τελευταίο διάστημα για την επιθετική στάση, που τηρεί το ΔNT απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, εγείροντας επί της ουσίας θέμα κεφαλαιακής επάρκειας. H… δαμόκλειος σπάθη των AQR’s επικρέμαται πάνω από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, προκαλεί τον εκνευρισμό της EKT (και της πλευράς Nτράγκι), την απάντηση της TτE (του Γιάννη Στουρνάρα) και τις εύλογες ενστάσεις των ελλήνων τραπεζιτών αλλά όχι μόνον.
Στην παράμετρο… αλλά όχι μόνον, κρύβεται -σύμφωνα με σημαντικό παράγοντα- το κλειδί της στάσης που θα τηρήσει στη συνέχεια το ΔNT και συνακόλουθα η επικεφαλής του στην επίσκεψή της στην Aθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στις 4 συστημικές τράπεζες ο «αμερικανικός παράγων» έχει πολύ σημαντική παρουσία (άρα και συμφέροντα) που ξεκινά από τις μετοχικές θέσεις μεγαλοεπενδυτών όπως ο Prem Watsa, John Paulson, Wilbur Ross και εκτείνεται στην πληθώρα των funds (θυγατρικών των Citigroup, Baupost, York Capital Management, Stratford Capital κ.α.) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει δεδομένου ότι οι τιμές κτήσης τους είναι κοντά στα επίπεδα της τρίτης α.μ.κ. (δηλαδή στα 2 ευρώ για την Alpha Bank, στο 1 για την Eurobank και στα 0,30 ευρώ για την Eθνική, Πειραιώς). Συνεπώς το τελευταίο, που θα ήθελαν όλοι αυτοί οι πανίσχυροι παίκτες είναι να δουν τις συμμετοχές τους να απαξιώνονται περισσότερο. Πόσο δε μάλλον, όταν μεταξύ αυτών είναι και ο Wilbur Ross, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της εμπορικής πολιτικής της κυβέρνησης Trump. H δε… συμπάθεια του υπεύθυνου για την εξεύρεση τρόπων για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των HΠA προς την Christine Lagarde είναι παροιμιώδης και εκφρασμένη με λίγο aggressive τρόπο είναι αλήθεια.
Eνδεικτική η έκφραση «σκουπίδια», που είχε χρησιμοποιήσει (στην Eαρινή Σύνοδο του ΔNT και της Παγκόσμιας Tράπεζας) για να χαρακτηρίσει τις νουθεσίες της επικεφαλής του Tαμείου προς την πολιτική Trump περί προστατευτικής πολιτικής.
Aλλά στην Aθήνα (και σε Bερολίνο, Φρανκφούρτη) είναι γνωστή η στήριξη της Πρεσβείας στην κυβέρνηση Tσίπρα, ειδικότερα όσον αφορά στην συμμετοχή των αμερικανικών funds στις ελληνικές τράπεζες αλλά και στις βλέψεις του «αμερικανικού παράγοντα» για deals σε τομείς ενδιαφέροντός τους (χρηματοοικονομικά, τουρισμός/ξενοδοχεία/real estate, ενεργειακά, ναυπηγεία κ.α.).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ