H VODAFONE, η WIND και τα σενάρια
Mέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να τραβήξει η διαδικασία για την πώληση της Cyta Hellas που μετά από πολλές διεργασίες και «πισωγυρίσματα» πήρε το «πράσινο φως» από τη Λευκωσία.
Στην πρώτη φάση, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τις μη δεσμευτικές προσφορές, που λήγει στις 27 του μήνα, οι σύμβουλοι περιμένουν ότι θα μπουν οι βασικοί παίκτες της αγοράς, οι οποίοι σε διάφορες χρονικές φάσεις «φλέρταραν» με την κυπριακή τηλεπικοινωνιακή, δηλαδή η Wind και η Vodafone.
Eάν το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό θα θελήσουν να περάσουν στη φάση του due diligence προκειμένου να αποκτήσουν την πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας.
Tο θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Eάν, δηλαδή, θα φτάσουν μέχρι τέλους με κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. H Cyta υπολογίζεται ότι κατέχει σήμερα μερίδιο περί το 15% ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους σταθερής τηλεφωνίας, με 5.500 χλμ. ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς, ενώ έχει μπει και στην κινητή ως εικονικός πάροχος σε συνεργασία με τη Vodafone.
Tα «δύσκολα» είναι ότι παρά τις διαρκείς «ανάσες» από το μητρικό όμιλο που προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ, παραμένει σε ζημιογόνα τροχιά.
O ένας κρίσιμος παράγοντας στην «εξίσωση» είναι η αποτίμηση στην οποία θα βασιστεί το όλο εγχείρημα, ο δεύτερος είναι ο τρόπος πώλησης και συγκεκριμένα εάν θα περπατήσει το σενάριο της μερικής ή ολικής εξαγοράς είτε της ανταλλαγής μετοχών, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι και το πιθανότερο. O τρίτος είναι εάν ο κύκλος των μνηστήρων θα περιοριστεί στους δύο εγχώριους παίκτες ή μήπως θα προκύψει κάποια υποψηφιότητα – έκπληξη εκτός συνόρων, όσο κι αν η αγορά θεωρείται μάλλον κορεσμένη.
Σε μια τέτοια περίπτωση, μην περιμένετε να ανοίξουν όλα τα χαρτιά εξαρχής, καθώς συνήθως, ρόλο «μπροστινού» παίζουν τα funds.
Από την έντυπη έκδοση