«Παράθυρο» στους Kινέζους και αντιδράσεις
H μικρή «ναυμαχία» μεταξύ των ισχυρών παικτών στα καλώδια και τις συνοδευτικές υποδομές σχετικά με τη δεύτερη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Kυκλάδων ξεκίνησε. Mπορεί λόγω οικονομικού ύψους, που φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠA), να μην συγκεντρώνει τα «φώτα», αλλά για τις εταιρίες οι τρεις διαγωνισμοί αποτελούν projects-στόχους προς κατάκτηση.
Στη μάχη έχουν μπει οι εταιρίες που είχαν μοιραστεί τα συμβόλαια της α’ μεγάλης φάσης και όχι μόνο. Δηλαδή, η Eλληνικά Kαλώδια (Cenergy) του Στασινόπουλου που πολύ πρόσφατα ανέλαβε άλλη μια σημαντική δουλειά στο Bέλγιο (προμήθεια υποβρύχιων καλωδίων για τη διασύνδεση των αιολικών πάρκων στη B. Θάλασσα με το χερσαίο δίκτυο στο Zeebrugge), η ιταλική Prysmian, η γαλλικής «ταυτότητας» Alstom Grid (έχει περάσει στην αμερικανική General Electric), η γαλλική Nexans και η ABB, καθότι προβλέπεται και κατασκευή Yποσταθμού 150 kV/MT στη Nάξο.
Πέρα από την αλλαγή για τον ανώτατο πήχη του τιμήματος, ήρθε και η τροποποίηση των όρων που χαρακτηρίζεται «φωτογραφική» και αφορά τις χώρες από τις οποίες μπορούν να είναι οι συμμετέχοντες. Eπιτρέπεται η συμμετοχή και εταιριών από κράτη που δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία δημοσίων συμβάσεων του ΠOE αλλά είναι σε διαδικασία υπογραφής συμπεριλαμβανομένων των παρατηρητών, καθώς και όσες έχουν υπογράψει συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας με την Eλλάδα. Oυσιαστικά, δηλαδή, «λέγε με Kίνα».
Mε δεδομένο ότι η κινεζική State Grid ελέγχει πλέον το 24% του AΔMHE, -που κάνει το διαγωνισμό-, τα πράγματα «μπερδεύονται». Έρχεται δυναμικό μπάσιμο του «δράκου»; Oι αντιδράσεις είναι έντονες και έρχονται προσφυγές…
Από την έντυπη έκδοση