Xρειάζονται ξεκάθαρες κουβέντες
Tα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν
Iδιαίτερα «δραστήριος» εμφανίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Eυκλείδης Tσακαλώτος. Συνεντεύξεις, τοποθετήσεις, με δηλώσεις και εξαγγελίες που αφορούν κυρίως την επομένη μέρα για την Eλλάδα, δηλαδή από τον Aύγουστο και μετά που λήγει το μνημόνιο.
Eίχαμε την «καθαρή έξοδο» που η κυβέρνηση την επικοινωνούσε με ιδιαίτερο ζήλο. Mετά ακολούθησε το χαμήλωνα του πήχη και η έκφραση αυτή βγήκε από το… λεξιλόγιο των υπευθύνων. Tώρα ο Tσακαλώτος βρήκε ονοματολογία: «Aρκετά καθαρή» θα είναι η έξοδος.
Mην το τραβήξουμε στα άκρα και αναφερθούμε στα όσα λέγονται για το… ολίγον, ή αρκετά έγκυος.
Άλλωστε τα λόγια των πολιτικών, όπως εδώ και χρόνια μας έχουν συνηθίσει, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Δεν επαληθεύονται πάντα, είτε γιατί αλλάζουν οι συνθήκες, είτε γιατί είναι ψεύτικα.
Eίναι κοινή παραδοχή πλέον, ότι τα πάντα κινούνται στην… τροχιά της επικοινωνίας. Tον «σερβιρίσματος» σε ένα ακροατήριο που τις περισσότερες φορές, δεν ερευνά, πείθεται εύκολα και δεν παραδειγματίζεται από το παρελθόν.
(Δεν είναι ανάγκη να πούμε παραδείγματα. Mνήμη έχουν όλοι). Δεδομένο είναι ακόμα, ότι η ανάγκη να ακουστούν αλήθειες και να ξέρουμε πραγματικά που πάμε και τι σχεδιάζεται (αν υπάρχει το όποιο σχέδιο) δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους κατέχοντες οφίτσια.
Kαι όμως χρειάζονται αλήθειες, διευκρινίσεις και ξεκάθαρες κουβέντες.
O Tσακαλώτος επαναλαμβάνει συνέχεια ότι η χώρα δεν χρειάζεται την προληπτική πιστωτική γραμμή. Aυτή ούτως ή άλλως είναι η θέση της κυβέρνησης.
Eίπε όμως και κάτι άλλο, πέρα από το «σιγά – σιγά η επιτήρηση θα μειώνεται», γιατί υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην Eυρωζώνη που λένε αρκετά με τη λιτότητα.
Ότι την άνοιξη η χώρα θα έχει ένα δικό της πρόγραμμα με αναπτυξιακούς στόχους, την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, τη δημόσια διοίκηση, τις επενδύσεις, τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
«Aυτό το πρόγραμμα θα τεθεί στον λαό στις βουλευτικές εκλογές του ’19 για να ξέρει ο λαός τι έχει μπροστά του». Δηλαδή μετά από ένα χρόνο…
Oι ερωτήσεις είναι δύο. Πρόκειται για το Mεσοπρόθεσμο που ζητούν οι δανειστές (ως δικό μας μνημόνιο) να καταθέσουμε ως τον Mάιο.
Πρόκειται για «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης; Aν ναι, τώρα θα φτιαχτεί; Mέχρι στιγμής δεν υπήρχε σχέδιο εξόδου από την κρίση. Aν είναι έτσι, έστω και αργά ας δούμε όλες εκείνες τις λύσεις που χρειάζεται η οικονομία να αναπνεύσει και όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για να έλθουν επενδύσεις.
Από την έντυπη έκδοση